Scutul de la Deveselu, baza militară americană din România, modernizat
Scutul de la Deveselu, baza militară americană din România, modernizat

Scutul de la Deveselu, baza militară americană din România care găzduiește un sistem de rachete antibalistice, este cuprins în bugetul Pentagonului pentru 2024. Acest lucru a fost confirmat de generalul (r) Virgil Bălăceanu, care a declarat că este vorba despre „o investiție binevenită, care va spori capacitatea defensivă a bazei de la Deveselu, a scutului de la Deveselu, a modului în care este integrat în sistemul complex de senzori, a capacităților de apărare a scutului”.

Scutul de la Deveselu este operațional din 2016 și este capabil să intercepteze rachete balistice cu rază medie și lungă de acțiune. Sistemul este integrat într-un sistem mai mare de apărare antirachetă care include și alte baze militare din Europa, cum ar fi baza de la Ramstein, Germania.

Baza de la Deveselu este un simbol al angajamentului Statelor Unite față de securitatea României și a NATO. Includerea scutului în bugetul Pentagonului pentru 2024 este o dovadă a importanței pe care SUA o acordă acestui proiect.

Ce înseamnă această bugetare pentru România?

Includerea scutului de la Deveselu în bugetul Pentagonului pentru 2024 înseamnă o serie de lucruri pentru România. În primul rând, înseamnă că SUA își reafirmă angajamentul față de securitatea României și a NATO. În al doilea rând, înseamnă că scutul va fi modernizat și va fi îmbunătățită capacitatea sa de a intercepta rachete balistice. În al treilea rând, înseamnă că România va beneficia de expertiza și asistența tehnică a SUA în ceea ce privește operarea scutului.

Ca atare, este o investiție binevenită, care va spori capacitatea defensivă a bazei de la Deveselu, a scutului de la Deveselu, a modului în care este integrat în sistemul complex de senzori, a capacităților de apărare a scutului, capacități care, pe de o parte, aparțin Statelor Unite. Vom vedea dacă vin elemente noi de dislocare. În aceeași măsură, este și o presiune asupra dezvoltării programelor noastre de înzestrare în domeniul apărării antiaeriene și antirachetă”, a declarat Virgil Bălăceanu, potrivit B1TV.

Ce măsuri vor lua americanii?

Generalul (r) Virgil Bălăceanu a declarat că este probabil ca americanii să ia o serie de măsuri pentru a îmbunătăți capacitatea defensivă a bazei de la Deveselu. Aceste măsuri ar putea include dislocarea unor sisteme de apărare antiaeriană care să completeze sistemele de apărare antiaeriană Patriot care sunt în România. De asemenea, este posibil ca americanii să ia măsuri pentru a proteja fizic baza de la Deveselu de atacuri.

Ce înseamnă această înzestrare pentru România?

Înzestrarea bazei de la Deveselu cu sisteme de apărare antiaeriană va spori capacitatea defensivă a României și va contribui la asigurarea securității naționale. De asemenea, va îmbunătăți interoperabilitatea României cu celelalte țări membre ale NATO.

Nepermițându-se lovirea scutului, implicit este vorba și de o protecție a teritoriului național, în definitiv. Ca atare, în mod sigur vor fi măsuri pe care le vor aplica americanii, probabil incluzând, spuneam puțin mai devreme, dislocarea unor sisteme de apărare antiaeriană care să completeze sistemele de apărare antiaeriană Patriot care sunt în România. Probabil lucrurile vor fi gândite și în perspectiva programelor de înzestrare VSHORAD și SHORAD, pe care România le are în plan”, a mai declarat Virgil Bălăceanu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *