Scutul antirachetă de la Deveselu, în județul Olt, stă în coasta Rusiei ca un ghimpe. Deși americanii și NATO susțin că interceptorii de la baza din Oltenia sunt strict defensivi, Moscova se teme că din România ar putea fi lansate rachete supersonice de croazieră Tomahawk.

Recenta declarație a lui Vladimir Putin cu privire la faptul că bazele militare NATO ca cea din Deveselu reprezintă o amenințare la adresa Rusiei, deoarece sistemul defensiv poate deveni rapid unul ofensiv, ”care poate lansa rachete la mii de kilometri”, nu îi sperie pe locuitorii comunei cu puțin peste 3.000 de locuitori.

”Nu va exista nicio invazie”

Nu va exista nicio invazie, e doar politică. E doar un politic de la președinte. Rusia e prea deșteaptă pentru toată lumea. Ceaușescu a fost în legătură cu rusu’ și toate tancurile noastre sunt la ei. Tezaurul nostru este la rus”, spune Stroe, un localnic din Deveselu pentru Gândul.

Rușii sunt cei mai tari. E propagandă politică. E vândută țara asta. În câțiva ani o să dispară. Nu se va mai chema România”, intervine în discuție prietenul lui Robert Ionescu.

Despre declarația lui Putin că moartea Rusiei poate veni de la Deveselu, bărbații spun că sunt „vorbe scoase de la americani”.

Cu bagajele la ușă și cu gândul la Vest. ”Dacă trimit rușii o pocnitoare, nu mai e cazul”

Singurii speriați de un posibil război sunt cei din familia Lupaşcu. Cornel locuiește în Deveselu la casa cu numărul 1, la 800 de metri de unitatea militară, alături de fiica și soția lui care este paralizată la pat. Bărbatul de 58 de ani este convins că rușii îi voi invada pe ucraineni.

De teamă, și-a făcut provizii și le-a pus în cutii, lângă ușă. În cazul unei invazii, vrea să plece în Occident.

„Sunt supărați pe zona asta și pe Polonia, acolo unde sunt scuturile. Încărcăm mașina și îmi iau fetele (n.r. – soția și fiica), și încolo este Vestul. În caz de invazie terestră. Că dacă trimit rușii o pocnitoare, nu mai e cazul”, spune bărbatul.

Cornel crede că președintele Rusiei caută un motiv de gâlceavă, pentru că scutul de la Deveselu este defensiv, nu ofensiv.

Deveselu nu este un motiv de scandal, nici Polonia și nici Ucraina nu sunt. Ei sunt ei, noi suntem noi”, mai spune bărbatul.

Leave a comment

Lasă un răspuns Anulează răspunsul