CRISTIAN GHINEA
CRISTIAN GHINEA

Cristian Ghinea, fostul ministru USR al Investițiilor Europene, a lansat un atac dur, miercuri, la adresa PSD și a ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, pe care îi acuză că au inventat un subiect pentru că nu vor să se apuce de treabă și să facă proiectele prevăzute în PNRR.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a susținut, marți seara, la Antena 3, că a găsit în PNRR un buget care prevede 5 milioane de euro pentru funcționarea Agenției Naționale de Investiții în Sănătate și de cinci ori mai mulți bani prevăzuți pentru consultanță la această instituție.

În replică, Cristian Ghinea a scris, miercuri, pe pagina sa de Facebook, că, de fapt, este vorba de investiții de 1,7 miliarde de euro în spitale și 30 de milioane pentru tot aparatul care se va ocupa de acestea, pe o perioadă de 5 ani.

„Agenția care ar trebui să construiască spitale (ANDIS) este finanțată din PNRR. Asta înseamnă 5 milioane pentru funcționarea sa (salarii, dotări) până în 2026 și 25 de milioane pentru tot ce înseamnă asistență tehnică la construcția de spitale. Cât e investiția de fapt? Stați jos? 1,7 MILIARDE EURO. Repet: Un miliard plus 700 milioane. Euro. Cât de analfabet să fii să crezi că salariile de la ANDIS sunt ”investiții” și să omiți 1,7 miliarde cât e investiția în spitale?”, acuză Cristian Ghinea.

Cristian Ghinea precizează că Ministerul Sănătății are două direcții generale care se calcă în picioare, una pentru spitale regionale (făcute pe fonduri UE) și o alta pentru spitale din fonduri UE.

„Știu că uneori par glumeț, dar e o reacție la absurdul situației, chiar atât de stupizi sunt. Deci eram cumva blocați: cum să justificăm suma de spitale fără să schimbăm nimic acolo? Așa că am decis să înlocuim acele direcții cu ANDIS. Evident, directorimea din MS e acum isterizată că pierde postul călduț și se agită. Iar Rafila îi ține în brațe. Prima investiție de când e ministru a fost să cumpere televizoare în tot ministerul – nu glumesc nici cu asta, e pe bune. Atât înțelege din investiții în sănătate”, adaugă fostul ministru USR, Cristian Ghinea.

„De ce toată această șaradă? Evident că se pregătesc să o dea de gard. În martie trebuie elaborate criteriile de selecție a spitalelor. ANDIS trebuia să fie deja operațională și nu este. În iunie trebuie să bată în cuie lista de 25 de spitale din PNRR. Le e lene să muncească la asta, Rafila se ocupă să cumpere televizoare în minister. Soluția? Să zicem că ia Ghinea consultanță. Învârtim subiectul la Gândea la ora de masaj dorsal, nimeni nu mai înțelege nimic și ne scoatem cumva. O să mă ocup eu de verificat șantiere de spitale, instalat echipamente, norme de siguranță? Nu, nu mă pricep, nu am de gând și nu aș face-o. E un non-subiect inventat de PSD pentru că le-am dat muncă prin PNRR și sunt puturoși. Băi, oricât încercați să lipiți asta de mine, nu ține. Organizația pe care am fondat-o și care devine coșmarul leneșilor NU IA FONDURI DIN PNRR”, afirmă Cristian Ghinea.

 

Leave a comment

Lasă un răspuns Anulează răspunsul