Se poate alege vaccinul este întrebarea care îi macină pe mulți români
Se poate alege vaccinul este întrebarea care îi macină pe mulți români

Se poate alege vaccinul este întrebarea care îi macină pe mulți români, în condițiile în care în România, la fel ca și în celelalte țări din Uniunea Europeană, există vaccinurile anti-COVID de la Pfizer, mai nou Moderna, și pe viitor vor intra și cele de la AstraZeneca. Oficialii au răspuns la această întrebare: NU, cel puțin nu în acest moment. „Vaccinul nu este cumpărătură” a spus, tăios, omul lui Raed Arafat.

Reprezentantul Departamentului pentru Situații de Urgență, Cătălin Alexandru, a răspuns scurt și tăios, în cadrul conferinței de presă de marți:

Vaccinul nu este cumpărătură, ca românii să poată alege. Este o politică de sănătate publică care se desfășoară după niște reguli care sunt, în primul rând, medicale. Nu este obligatorie, dar se realizează după niște reguli. Dacă nu accepți regulile, atunci poți să nu te vaccinezi. Dacă te vaccinezi, trebuie să accepți regulile. Este un proces în care alegerea se face pe considerente medicale și aparține personalului medical”, a spus Călin Alexandru.

Se poate alege vaccinul? Medicul Valeriu Valeriu Gheorghiță a fost întrebat dacă românii vor putea alege între vaccinurile produse ce Pfizer sau Moderna. Coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat că pentru moment acest lucru nu este posibil în România. Alegerea este făcută de medic, a explicat Gheorghiță, potrivit B1TV.

Există diferențe între anumite tipuri de vaccinuri, cel puțin între cele care sunt pe bază de ARN mesager și cele bate pe vectori virali. Deciziile sunt medicale, bazându-ne și ținând cont de rezumatul caracteristicilor produsului. După cum am spus, recomandările vor fi efectuate de către personalul medical, în centrul de vaccinare, ținând cont de disponibilitatea dozelor de vaccin, atât în centru cât și la nivel național, cât și de indicațiile și contraindicațiile individualizate pentru fiecare persoană în parte. Ceea ce ne interesează în acest moment este să avem un nivel cât mai mare de acoperire vaccinală la nivel național. Ulterior, după finalizarea campaniei, vom vedea care va fi strategia următoare”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *