Consiliul Județean Mureș a primit finanțare pentru dezvoltarea și promovarea Parcului Arheologic de la Călugăreni, din cadrul Muzeului Județean Mureș. Valoarea proiectului ajunge la aproximativ 2,5 milioane de euro. Prin acest proiect, Castrul de la Călugăreni va fi cuprins în „Traseul castrelor romane”, care este una din cele 12 rute turistice și culturale înscrise în plan.

În cadrul proiectului vor fi construite două clădiri noi care vor transforma întreaga zonă într-un centru multifuncțional pentru turiști. Se va construi un centru pentru vizitatori și un centru de cercetare. Acestea vor fi amplaste în două șure tradiționale reconstruite, specifice patrimoniului vernacular. În cadrul Centrului Multifuncțional pentru Turiști vor fi amenajate: o sală de pedagoogie muzeală, un magazin de suveniruri și casă de bilete, precum și un show case cu artefacte descoperite în cursul săpăturilor arheologice de la Călugăreni.

Se va amenaja, de asemenea, o expoziție cu reprezentarea căilor de acces și a mijloacelor de transport din Imperiul Roman. Spațiul de vizitare va avea și rolul de clădire de protecție și prezentare al elementelor defensive ale castrului. În cadrul Centrului de Cercetare vor fi amenajate spații ce vor cuprinde: o sală de workshop și un laborator de arheologie experimentală care va fi folosit și ca spațiu pentru restaurarea primară a obiectelor. La etaj vor fi amplasate birouri și camere de oaspeți. În curte se va amenaja o grădină experimentală și locuri de parcare, iar într-un spațiu deja existent, vor fi amplasate grupurile sanitare pentru vizitatori.

Un punct de atracție deosebit al Castrului de la Călugăreni va fi turnul, care va fi construit pe locul vechiului turn roman de apărare. În spatele celor două centre se va construi un turn ce va fi marcat cu o reconstrucție volumetrică din lemn, marcându-se totodată și linia zidului defensiv al castrului. Turnul va servi ca spațiu expozițional și ca un punct de belvedere pentru întregul castru roman.

Valoarea totală a investiției este de 12 milioane de lei, cu TVA, adică 2,4 milioane de euro. Finanțarea proiectului se va realiza prin Planul Național de Redresare și Reziliență al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *