Transelectrica a primit peste 420 de milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii energetice. Printre proiectele pentru care a primit finanțare, se numără și un proiect pilot de peste 53 de milioane de euro ce presupune retehnologizarea unei stații electrice din sistemul național, aflată la Alba Iulia.

Alba Iulia va avea prima stație electrică de transformare 100% digitală din România. Nici la nivel internațional, stațiile nu au beneficiat de acestă digitalizare, până acum realizându-se tipul acesta de digitalizare doar la una sau mai multe celule și nu la nivelul unei întregi stații aparținând unei rețele de transport. Necesitatea retehnologizării stației este dată de vechimea echipamentelor, majoritatea de peste 40 ani, stația neretehnologizată fiind pusă în funcțiune în perioada anilor 1977 – 1978.

Lucrările de retehnologizare se vor desfăşura în staţia electrică atât în exterior, pe amplasamentul întregii stații și la cabinele de relee, cât și în interior, în clădirea corp comandă. Noua clădire a corpului de comandă se va alinia cu noile standarde în ceea ce privește eficiența energetică, digitalizarea și reducerea emisiilor de CO2. Această nouă clădire a blocului de comandă va fi caracterizată printr-un nivel ridicat de confort termic, obținut cu un consum minim de energie.

Proiectul pilot pentru retehnologizarea stației Alba Iulia în concept de stație digitală presupune:

– Instalarea a două mijloace moderne de compensare a puterii reactive în stațiile Sibiu Sud și Bradu.

– Optimizarea funcționării LEA 400 kv existente în SEN, folosite în interconexiune și pentru a evacua puterea din centrala nucleară Cernavodă și centralele de energie regenerabilă din Dobrogea, prin montarea de sisteme de monitorizare on-line, de tip SMART GRID.

– Realizarea unui sistem de contorizare și de management al datelor de măsurare a energiei electrice pe piața angro.

Valoarea totală a investiției este de 265 de milioane de lei, cu TVA, adică 53,8 milioane de euro. Finanțarea proiectului se va realiza din fonduri europene nerambursabile acordate prin Fondul pentru Modernizare.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *