alexandru rafila
Alexandru Rafila: Proiectul de lege care obligă angajații să aibă certificat verde a fost prost scris și creează discriminări

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că ridicarea obligativității certificatului verde nu a fost încă discutată pentru că a văzut în ultima perioadă tot mai multe persoane iresponsabile, care nu se protejează, înghesuindu-se la concerte sau manifestări în aer liber.

Totodată, Rafila a vorbit și despre certificatul verde la intrarea în mall-uri și magazine în contextul sărbătorilor de iarnă.

„O să vedem care este situația. Îngrijorarea mea – și trebuie să discutăm dacă vrem să fim corecți – este că dumneavoastră discutați despre certificat, eu discut despre comportamentul lipsit de responsabilitate al unor oameni. Am văzut concerte la care oamenii se înghesuiau, nu purtau mască, am văzut manifestări în aer liber la care oamenii nu purtau mască și lucrul acesta nu este în regulă. Faptul că scade incidența nu trebuie să ne facă să lăsăm garda jos și pentru lucrul acesta trebuie să lucrăm cu toții”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, potrivit Antena 3.

”În prezent, în mall, la magazinele alimentare nu se poate intra decât pe baza certificatului verde, adică vaccinat sau trecut prin boală, însă în afara mall-ului se poate intra la magazinele alimentare doar cu mască, respectând regulile sanitare. La orice alt magazin sau operator care comercializează alte produse, exceptând farmaciile, se intră cu certificat verde”, a declarat Alexandru Rafila.

Acesta a făcut precizări și despre obligativitatea prezentării certificatului verde la locul de muncă.

„Cred că trebuie să fim corecți, cinstiți, cu populația, dacă vrem să avem, din partea populației, sprijin și încredere în ceea ce facem și spunem”, spune noul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila.

„Propunerea care a existat în Parlamentul României și a iscat atâtea dezbateri a fost limitativă și s-a referit doar la personalul medical”, a declarat Alexandru Rafila, despre vaccinarea obligatorie.

„În cazul personalului medical nici măcar nu este vorba despre o măsură de sănătate publică generală, ci este vorba despre siguranță pacientului, care trebuie să existe, și mi se pare absolut firesc că personalul medical care intră în contact cu pacientul, să existe pentru el un risc cât mai mic de a transmite infecția.Mi se pare firesc ca în domeniul medical personalul să fie protejat prin vaccinare, trecere prin boală sau testare. În proporția cea mai mare, vaccinarea este normal să existe. În rândul medicilor cred că atinge undeva la 80% în acest moment”, a adăugat Alexandru Rafila.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *