se schimba harta romaniei 840x500 1

Harta României s-ar putea schimba în curând, în contextul în care tot mai multe voci susțin că țara noastră are nevoie urgentă de o reorganizare.

Cel mai recent, șeful Camerei de Comerți și Industrie din România, Mihai Daraban, a declarat că România nu mai poate susține cele 41 de județe plus municipiul București, motiv pentru care o reorganizare se impune cât mai curând.

Potrivit acestuia, este neapărat ca în România să nu mai existe comune sub 5.000 de locuitori. Mai mult, în Constituția țării nu este precizat un număr de județe pe care România trebuie să le aibă, astfel că reducerea numărului acestora ar duce la reducerea cheltuielilor. Cum? Simplu. Pentru că, dintr-o dată, ar exista mai puține instituții precum prefecturile cu personalul aferent acestora, potrivit Observatornews.

Tot mai multe instituții de stat la nivel de județe

Mihai Daraban mai spune că, în ultima perioadă, au apărut tot felul de noi instituții de stat, cu misiuni separate, cu toate că acestea ar putea foarte bine să fie înglobate într-o singură structură.

Apariția acestor instituții nu face decât să crească cheltuielile la bugetul de stat.

Potrivit sursei citate, discuțiile referitoare la o eventuală regionalizare a României datează de cel puțin zece ani, iar voci din societatea civilă susțin că aceasta ar fi trebuit să fie inclusă ca obiectiv în PNRR.

Emil Boc: Judeţele noastre nu se califică la dimensiunea definiţiei de regiune în UE

Recent, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a ridicat din nou problema regionalizării României.

Acesta susţine că România a fost în situaţia de a nu putea să acceseze fonduri europene din cauză că judeţele nu s-ar califica la dimensiunea definiţiei de regiune în Uniunea Europeană.

Emil Boc spune că sistemul de împărţire pe judeţe, care datează din 1968, reprezintă o piedică în calea dezvoltării. Edilul vrea regionalizarea României şi spune că este nevoie de modificarea Constituţiei.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *