Omenirea se află „la doar o eroare de calcul distanță de anihilarea nucleară”, a avertizat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Amenințările geopolitice, inclusiv criza climatică, pandemia de COVID-19 și conflictele armate, au dus la creșterea pericolului apariției unui conflict nuclear, situație nemaivăzută din perioada Războiului Rece.

„Astăzi, umanitatea este doar la o neînțelegere, la o greșeală de calcul distanță de anihilarea nucleară”, a spus Guterres la deschiderea unei conferințe a Națiunilor Unite cu privire la neproliferarea nucleară.

Luni, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, s-au numărat printre participanții la cea de-a zecea conferință anuală privind Tratatul de neproliferare nucleară.

„Omenirea riscă să uite lecțiile învățate după evenimentele terifiante de la Hiroshima și Nagasaki”, a spus secretarul general al ONU.

Guterres a adăugat că „tensiunile geopolitice ating noi cote”, iar „neîncrederea a înlocuit dialogul”.

„Aproape 13.000 de arme nucleare sunt depozitate în arsenalele din întreaga lume. Într-un moment în care riscurile de proliferare sunt în creștere, iar garanțiile pentru a preveni această escaladare slăbesc”, a insistat el, referindu-se în special la „crizele” din Orientul Mijlociu, peninsula coreeană și invazia rusă în Ucraina.

Secretarul general a adăugat că „norocul” de care s-a bucurat lumea până acum cu privire la evitarea unei catastrofe nucleare ar putea să nu mai dureze pentru mult timp. „Norocul nu este o strategie. Nici nu este un scut împotriva tensiunilor geopolitice care se transformă într-un conflict nuclear”, a spus el.

Vladimir Putin: Nu există câștigători într-un război nuclear

Președintele rus Vladimir Putin a declarat, luni, că nu pot exista câștigători într-un război nuclear și că un astfel de război nu ar trebui să înceapă vreodată.

Liderul de la Kremlin a făcut acest comentariu într-o scrisoare adresată participanților la Conferința privind Tratatul de Neproliferare Nucleară (TNP).

„Pornim de la faptul că nu pot exista învingători într-un război nuclear și că acesta nu ar trebui să fie dezlănțuit niciodată. Susținem o securitate egală și indivizibilă pentru toți membrii comunității mondiale”, se spune în document.

Scrisoarea adresată Conferinței TNP pare menită să aducă o notă liniștitoare în ceea ce privește intențiile nucleare ale Moscovei și să prezinte Rusia ca o putere nucleară responsabilă.

Este o poziție care contrastează cu declarațiile anterioare ale liderului de la Kremlin și ale altor politicieni ruși.

Într-un discurs din 24 februarie – ziua invaziei ruse în Ucraina – Putin s-a referit în mod clar la arsenalul nuclear al Rusiei și a avertizat că orice încercare a altor state de a interveni în conflict le-ar aduce acestora „consecințe pe care nu le-au întâlnit niciodată” în istoria lor.

Câteva zile mai târziu, președintele rus a ordonat ca forțele nucleare ale țării sale să fie puse în alertă maximă.

Războiul din Ucraina a ridicat tensiunile geopolitice la niveluri nemaivăzute de la criza rachetelor cubaneze din 1962, politicienii din Rusia și Statele Unite vorbind public despre riscul celui de-al treilea război mondial.

Andrada Ionescu

Andrada este un jurnalist cu experiență care acoperă subiectele de actualitate din România. Absolventă de Sociologie, Andrada Ionescu are un background care îmbină jurnalismul cu marketingul politic...

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *