Omenirea se află „la doar o eroare de calcul distanță de anihilarea nucleară”, a avertizat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Amenințările geopolitice, inclusiv criza climatică, pandemia de COVID-19 și conflictele armate, au dus la creșterea pericolului apariției unui conflict nuclear, situație nemaivăzută din perioada Războiului Rece.

„Astăzi, umanitatea este doar la o neînțelegere, la o greșeală de calcul distanță de anihilarea nucleară”, a spus Guterres la deschiderea unei conferințe a Națiunilor Unite cu privire la neproliferarea nucleară.

Luni, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, s-au numărat printre participanții la cea de-a zecea conferință anuală privind Tratatul de neproliferare nucleară.

„Omenirea riscă să uite lecțiile învățate după evenimentele terifiante de la Hiroshima și Nagasaki”, a spus secretarul general al ONU.

Guterres a adăugat că „tensiunile geopolitice ating noi cote”, iar „neîncrederea a înlocuit dialogul”.

„Aproape 13.000 de arme nucleare sunt depozitate în arsenalele din întreaga lume. Într-un moment în care riscurile de proliferare sunt în creștere, iar garanțiile pentru a preveni această escaladare slăbesc”, a insistat el, referindu-se în special la „crizele” din Orientul Mijlociu, peninsula coreeană și invazia rusă în Ucraina.

Secretarul general a adăugat că „norocul” de care s-a bucurat lumea până acum cu privire la evitarea unei catastrofe nucleare ar putea să nu mai dureze pentru mult timp. „Norocul nu este o strategie. Nici nu este un scut împotriva tensiunilor geopolitice care se transformă într-un conflict nuclear”, a spus el.

Vladimir Putin: Nu există câștigători într-un război nuclear

Președintele rus Vladimir Putin a declarat, luni, că nu pot exista câștigători într-un război nuclear și că un astfel de război nu ar trebui să înceapă vreodată.

Liderul de la Kremlin a făcut acest comentariu într-o scrisoare adresată participanților la Conferința privind Tratatul de Neproliferare Nucleară (TNP).

„Pornim de la faptul că nu pot exista învingători într-un război nuclear și că acesta nu ar trebui să fie dezlănțuit niciodată. Susținem o securitate egală și indivizibilă pentru toți membrii comunității mondiale”, se spune în document.

Scrisoarea adresată Conferinței TNP pare menită să aducă o notă liniștitoare în ceea ce privește intențiile nucleare ale Moscovei și să prezinte Rusia ca o putere nucleară responsabilă.

Este o poziție care contrastează cu declarațiile anterioare ale liderului de la Kremlin și ale altor politicieni ruși.

Într-un discurs din 24 februarie – ziua invaziei ruse în Ucraina – Putin s-a referit în mod clar la arsenalul nuclear al Rusiei și a avertizat că orice încercare a altor state de a interveni în conflict le-ar aduce acestora „consecințe pe care nu le-au întâlnit niciodată” în istoria lor.

Câteva zile mai târziu, președintele rus a ordonat ca forțele nucleare ale țării sale să fie puse în alertă maximă.

Războiul din Ucraina a ridicat tensiunile geopolitice la niveluri nemaivăzute de la criza rachetelor cubaneze din 1962, politicienii din Rusia și Statele Unite vorbind public despre riscul celui de-al treilea război mondial.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *