Jens Stoltenberg / Sursă Foto: flickr.com
Jens Stoltenberg / Sursă Foto: flickr.com

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg avertizează Moscova să nu încerce să atace infrastructura critică a NATO, în consecință va suporta riposta „hotărâtă și unită” a Aliaților.

Șeful NATO a transmis, marți, Moscovei că va răspunde atacurilor asupra infrastructurilor critice ale aliaților printr-un „răspuns unit și hotărât” și că monitorizează îndeaproape forțele nucleare ale Rusiei, în condițiile în care țara „pierde pe câmpul de luptă” din Ucraina.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că, deși alianța de apărare nu a observat nicio schimbare în poziția nucleară a Rusiei, aceasta este vigilentă și va continua cu un exercițiu propriu de pregătire nucleară săptămâna viitoare.

„Acum este momentul potrivit pentru a fi fermi și pentru a spune clar că NATO este acolo pentru a proteja și apăra toți aliații… Ar fi un semnal foarte greșit dacă am anula acum brusc un exercițiu de rutină, planificat de mult timp, din cauza războiului din Ucraina”, a declarat Stoltenberg.

El s-a referit la exercițiul anual „Steadfast Noon”, în cadrul căruia forțele aeriene ale NATO exersează utilizarea bombelor nucleare americane cu baza în Europa cu zboruri de antrenament, dar fără arme reale.

„Este un exercițiu pentru a ne asigura că disuasiunea noastră nucleară rămâne sigură, securizată și eficientă”, a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă înaintea unei reuniuni de două zile a miniștrilor apărării din cadrul alianței occidentale, care se desfășoară la Bruxelles.

El a declarat că forța militară a NATO este cea mai bună modalitate de a preveni orice escaladare a tensiunilor cu Rusia, care a făcut amenințări voalate de a folosi arme nucleare împotriva Ucrainei, țara pe care a invadat-o pe 24 februarie.

Sursa: Știrileprotv

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *