Șeful NATO promite armament mai puternic și mai modern pentru Ucraina
Șeful NATO promite armament mai puternic și mai modern pentru Ucraina

Șeful NATO promite armament mai puternic și mai modern pentru Ucraina, pentru a rezista agresiunii ruse. Doar așa Rusia poate fi învinsa, crede secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

Ne vom reuni la Baza Ramstein în cadrul Grupului de Contact pentru Ucraina, condus de Statele Unite, iar principalul mesaj va fi intensificarea susţinerii, prin furnizarea de arme mai puternice şi mai moderne”, a declarat Jens Stoltenberg la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Jens Stoltenberg a subliniat că doar ajutând Ucraina să reziste pe câmpul de luptă pot fi grăbite discuțiile despre pace, arată B1TV:

Armele sunt calea către pace. Și asta poate părea un paradox, dar singura modalitate de a avea un acord negociat este să-l convingi pe președintele Putin că nu vor câștiga pe câmpul de luptă. Trebuie să stea jos și să negocieze. Nimeni nu știe cum se va termina acest război. Cel mai probabil se va termina în jurul mesei de negocieri. Ceea ce știm este că ceea ce se întâmplă în jurul acelei mese de negocieri depinde în totalitate de puterea de pe câmpul de luptă. Și dacă vrem ca Ucraina să prevaleze și ei au nevoie de forță militară”.

Șeful NATO a mai spus că Rusia nu trebuie subestimată iar finanțarea acestui război e singura cale pentru triumful democrației:

Cred că este foarte periculos să subestimezi Rusia. Au mobilizat încă 200.000 de militari. Președintele Putin și-a demonstrat voința de a sacrifica mii și mii de tineri soldați ruși. Acum dobândesc din ce în ce mai multe arme care ajung de la alte regimuri alternative, inclusiv Iranul și plănuiesc noi ofensive. Deci, așa cum a spus președintele Zelenski, există o nevoie urgentă. Timpul contează. Ne vom întâlni la Rammstein, Aliații NATO din Grupul de Contact pentru Ucraina condus de SUA cu toți numeroșii parteneri, iar mesajul principal va fi mai mult sprijin și sprijin mai avansat, arme mai grele și arme mai moderne. Pentru că aceasta este o luptă pentru valorile noastre, este o luptă pentru democrație și trebuie doar să dovedim că democrația învinge tirania și opresiunea”.

Și Mircea Geoană a spus că NATO trebuie să se pregătească pentru un efort „îndelungat” în contextul conflictului militar din Ucraina.

Mircea Geoană a afirmat, potrivit postului de televiziune CNN, că statele membre trebuie să investească mai mult în apărare, să accelereze producţia de armament şi să se pregătească de „viitoare războaie”.

Nu avem niciun indiciu că obiectivele lui Putin s-au schimbat. De aceea, trebuie să ne pregătim pentru acţiuni pe termen lung. Anul 2023 va fi unul dificil. Şi trebuie să susţinem Ucraina cât va fi necesar”, a subliniat Mircea Geoană.

Join the Conversation

3 Comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *