Adrian Câciu trebuia să fie „mult mai atent și mai riguros” atunci când a redactat ordonanța care obligă companiile la plata taxei de solidaritate, consideră purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe.

Politicienii și opinia publică au reacționat după ce OMV a anunțat că nu va plăti această taxă, pentru că ordonanța nu li se aplică

Companiile din sectorul energetic, adică exploatarea ţiţeiului, gazelor naturale și cărbunelui vor fi obligate să plătească o contribuţie de solidaritate, taxă pe care grupul austriac OMV a anunțat că nu are de gând să o achite. „Mie îmi pare extrem de rău să aud că Ministerul Finanțelor nu știe. Nu cred că cineva s-ar fi așteptat la un mesaj public din partea Ministerului de Finanțe de genul: <<Nu știu dacă este sau nu aplicabilă legislația>>”, a spus liberalul într-o emisiune PsNews.

Cred că acest Minister de Finanțe ar fi trebuit să fie mult mai atent și să se asigure că această ordonanță de urgență, care practic transpune un regulament european, va fi aplicabilă acestor mari companii, mari jucători din piața de energie, inclusiv OMV. Modelul Cehiei, sper să nu mă înșel, este unul din care Ministerul de Finanțe putea să se inspire. Ei au făcut o extensie la acest regulament, aprobată și discutată de Comisia Europeană, prin care s-au asigurat înainte de a da această ordonanță că ea este aplicabilă tuturor marilor jucători care au înregistrat profituri uriașe într-un mod conjunctural de pe urma acestei crize care a ridicat foarte mult prețurile în piață”, a precizat Ionuț Stroe.

Reacția „ofensatoare” a companiei austriece

Liberalul a afirmat că „e trist” faptul că Ministerul de Finanțe a transmis că nu știe dacă OMV se încadrează în prevederile ordonanței și dacă trebuie sau nu să plătească taxa de solidaritate. Pe de altă parte, Stroe a catalogat drept „ofensatoare” reacția companiei, care a precizat că va plăti această taxă în Austria, dar nu și în România.

Din punctul meu de vedere, este trist să spui că nu știi (dacă OMV se încadrează în prevederile ordonanței – n.r.) și că vei dispune controale. Eu știu că în momentul de față s-au dispus prin ANAF niște controale pentru a vedea dacă există din partea OMV sau a altor companii tentative de eludare a acestei contribuții de solidaritate. Probabil că șeful ANAF sau raportul acestui control al ANAF-ului ne vor spune foarte clar cine sunt cei care vor plăti această contribuție de solidaritate și modul cum trebuie să o facă. Și dacă vor fi găsite nereguli, pentru că am auzit și această teză spusă cu jumătate de gură, cum că prin artificii fiscale vor încerca să eludeze acest lucru, să se dispună penalizarea acestui comportament.

Nu vorbesc doar de OMV, ci de toți actorii. Trebuie să fim foarte clari când vorbim de acest lucru, pentru că pare un război al statului cu o companie. Nicidecum, este o ordonanță de urgență care practic împrumută niște norme dintr-un regulament european, definește niște reguli care sunt valabile pentru toți. Așa că acest caracter obligatoriu nu ar trebui să incomodeze pe nimeni. Asta unu la mână. Doi, această taxă de solidaritate este o urmare a unor profituri enorme pe care le-ai înregistrat conjunctural de pe urma acestor crize și a acestor evoluții neașteptate în zona energiei, prețuri care au fost suportate de populație, prețuri care au fost compensate de stat, prețuri de pe urma cărora tu ai înregistrat profituri de neimaginat. De-asta există această taxare suplimentară a acestor companii, pe care trebuie să o avem și noi. Apropo de ce spunea OMV, mi se pare lipsit de fair-play, dacă nu cumva ofensator, să spui că tu îți plătești taxa în Austria, dar nu îți plătești taxa în România, în condițiile în care cea mai mare parte a activităților tale se derulează aici, în condițiile în care, știți bine, ai preluat o companie națională extrem de bună pe care ai rentabilizat-o și care îți aduce profituri uriașe”, a mai spus purtătorul de cuvânt al PNL.

„Un șpagat financiar”

Potrivit lui Stroe, în coaliție au existat discuții privind modificarea ordonanței, astfel încât să nu mai permită „jucătorilor de pe această piață să eludeze aceste taxe”.

Probabil că Ministerul de Finanțe va trebui să fie mult mai riguros și mult mai atent în elaborarea noilor norme. Ele pot fi transpuse fie în Parlament, prin amendamente la această ordonanță, fie printr-o nouă ordonanță de urgență care practic să repare. Ministrul de Finanțe, ulterior, va trebui să urmărească modul în care se aplică această nouă ordonanță și, bineînțeles, dacă unele companii manifestă comportamente de încercare de a evita această contribuție de solidaritate, instituțiile vor trebui să acționeze și să îi forțeze să încaseze aceste obligații de plată pe care le au”, a adăugat liberalul.

Purtătorul de cuvânt al PNL a subliniat că „OMV Petrom nu poate fugi de această obligație” de a plăti o taxă de solidaritate în România, în condițiile în care a avut un profit de 4-5 ori mai mare datorat creșterii prețurilor.

Nu sunt un mare specialist, nu sunt un finanțist care în momentul de față să analizeze în detaliu aceste cifre. Oricum, ele sunt enorme. Există o răspundere pe care o are din punct de vedere fiscal, dar există o obligație și o răspundere pe care le are și față de România și față de români, în mijlocul acestei crize. Este deranjant ca o firmă din top 3 din România să facă un asemenea șpagat financiar și să spună că ei nu o să își plătească această taxă când, vedeți bine, cifrele sunt enorme, profitul a crescut de 4-5 ori.

Taxa, din punct de meu vedere, este o formă prin care întorci românilor o parte din eforturile pe care le-au făcut ei pentru susținerea acestor prețuri în energie și, ca și companie în top 3, ești obligat moral să faci acest lucru”, a conchis purtătorul de cuvânt PNL, Ionuț Stroe, la „Puterea Știrilor”.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *