Silvio Berlusconi a arătat cum s-ar putea ajunge la pace în Ucraina
Silvio Berlusconi a arătat cum s-ar putea ajunge la pace în Ucraina

Silvio Berlusconi a arătat cum s-ar putea ajunge la pace în Ucraina, pe calea negocierilor. Doar dacă Occidentul nu va mai trimite arme, ci doar bani pentru reconstrucția orașelor distruse în invazia rusă, Zelenski se va așeza la masa negocierilor, consideră fostul premier italian, care are o poziție diferită față de majoritatea liderilor occidentali.

Berlusconi își exprimă părerea privind ipoteza unei negocieri de pace în Ucraina, în cea mai recentă carte a lui Bruno Vesta, „Marea furtună”: „doar dacă la un moment dat Ucraina își dă seama că nu mai poate conta pe arme și pe ajutor și dacă, în schimb, Occidentul promite că îi va oferi sute de miliarde de dolari pentru reconstrucția orașelor sale distruse de război. Doar aşa, continuă liderul Forza Italia, Zelenski, ar putea fi de acord să se așeze la masa negocierilor”, potrivit B1TV.

Premierul italian Giorgia Meloni a explicat de mai multe ori că nu face compromisuri în privința atlantismului și, așa cum a spus însuși Zelenski într-un interviu, a asigurat președintelui ucrainean „sprijin deplin împotriva agresiunii ruse”, promiţându-i că va continua pe linia trasată de Mario Draghi, predecesorul ei. Mai mult decât atât, Meloni a susținut şi în Senat trimiterea de arme Kievului, declarând că „singura posibilitate de a favoriza o negociere” este să ”existe un echilibru între forțele de pe teren”.

În ceea ce privește oprirea armelor şi trimiterea de ajutoare economice masive pentru reconstrucție, autorul cărții, Bruno Vespa, în discuția cu Berlusconi, obiectează că Putin ar trebui să părăsească cel puțin cele două regiuni (Herson și Zaporijjia) ocupate și anexate după celelalte două din Donbass (Donețk și Luhansk).

Berlusconi spunea că la începutul războiului a încercat să-l sune de două ori pe liderul rus și că după aceea nu a mai insistat. Despre cadoul primit de la Putin și considerat interzis de Comisia Europeană, ca venind dintr-o țară supusă sancțiunilor, sticlele de Lambrusco și de vodcă, aflate în centrul unuia dintre audio-urile publicate de La Presse, au fost „o glumă”. Acesta a declarat că, după ce le-a povestit adjuncților săi despre scrisorile de urări, unul l-a întrebat dacă și-au făcut şi cadouri, iar el ar fi răspuns amuzat: „Da, bineînțeles, douăzeci de sticle de vodcă și douăzeci de Lambrusco”. Însă toată lumea, explică el, a înțeles „că am glumit”.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *