Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a afirmat că atitudinea sfidătoare a guvernanților a sporit nemulțumirea profesorilor, motiv pentru care greva lor continuă.

În plus, peste 20.000 de cadre didactice sunt așteptate să protesteze vineri, în București. Participanții se vor îndrepta din nou spre Palatul Cotroceni, spre președintele Klaus Iohannis, văzut ca arhitect al „României Educate”.

Simion Hăncescu a declarat joi la B1TV că situația este critică și că guvernul a iritat și mai mult profesorii prin acțiunile sale. Sindicalistul a menționat că sindicatul a solicitat adoptarea unei ordonanțe de urgență (OUG) care să certifice majorările salariale, conform grilei de salarizare. Cu toate acestea, cererea nu a fost acceptată, iar motivele refuzului nu au fost clar explicate de guvern.

Hăncescu a subliniat că guvernul a trecut de la OUG la un memorandum și apoi la o declarație politică, ceea ce a generat confuzie și neînțelegere în rândul profesorilor.

Situația e critică. Mai e o săptămână de școală și ce a făcut Guvernul i-a iritat și mai mult pe oameni. Asta e problema de fond. Noi am cerut o OUG care să certifice acele majorări salariale prin grila de salarizare. De la OUG nu s-a acceptat și n-am înțeles… am cerut să iasă cineva de la Guvern, ministrul Justiției să ne spună de ce nu se poate da OUG. Am discutat cu juriști și spun că o astfel de OUG se poate da.

De la OUG s-a ajuns la Memorandum și de la Memorandum am văzut că s-a dat azi o declarație politică…”,a declarat liderul de sindicat.

Greva profesorilor continuă, iar vineri va avea loc un nou marș

Liderul sindical a acuzat guvernul că poartă responsabilitatea pentru situația actuală. Manipularea și atacurile asupra liderilor de sindicat, precum și alte acțiuni, au determinat profesorii să continue greva. Hăncescu a menționat că, la nivel național, procentul de profesori implicați în grevă este foarte mare, estimat la aproximativ 70%. În acest context, se așteaptă ca aproximativ 20.000 de persoane să participe la marșul de vineri care va avea loc în Piața Victoriei și se va îndrepta spre Palatul Cotroceni.

„Guvernul se face vinovat de tot ce se întâmplă în acest moment” este concluzia lui Hăncescu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *