Sistemele moderne de rachete antiaeriene se vor regăsi și în Armată
Sistemele moderne de rachete antiaeriene se vor regăsi și în Armată

Sistemele moderne de rachete antiaeriene se vor regăsi și în dotarea Armatei Române. Ministerul Apărării a lansat procedurile de achiziție pentru armament modern, similar celui folosit în Ucraina, în valoare de aproximativ 680 de milioane de euro.

Rachete antiaeriene portabile sunt foarte eficiente în luptă. Toate aceste sisteme de armament aduc un mare avantaj tactic.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) are în desfășurare o procedură de achiziționare de sisteme de rachete antiaeriene cu bătaie apropiată/rază foarte scurtă de acțiune, portabile (MANPAD), transmite B1TV.

Conform documentelor de pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), licitația MApN are o valoare maximă estimată de 677.298.000 de euro fără TVA. Mai exact, Armata Română va achiziționa 231 sisteme de rachete antiaeriene destinate structurilor din cadrul Forţelor Terestre, Forţelor Navale, Forţelor Aeriene şi Comandamentului pentru Operaţii Speciale, dar și o serie de echipamente auxiliare.

De asemenea, dintre acestea, 87 sisteme pentru antrenament, 19 stații mobile pentru verificări, 23 echipamente auxiliare pentru detectare defecte, 66 seturi de echipamente mentenanță de nivel luptă, 20 seturi de echipamente mentenanță de nivel intermediar, 87 seturi materiale didactice, 1 simulator instruire instituțională, 10 rachete testare operațională, 148 interfețe C2 și 1 set de materiale didactice pentru instruire instituționalizată.

Se anticipează semnarea a unuia sau a două contracte subsecvente, în funcție de alocațiile bugetare, de posibilitățile furnizorului de livrare (conform ofertei acestuia) și de necesitățile operaționale. CN ROMTEHNICA SA achiziționează în numele și pe seama U.M. 02550 București, conform prevederilor art. 60 din Legea nr. 346/2002”, se mai arată în anunțul publicat pe SEAP.

Câteva din cele mai cunoscute sisteme MANPADS ce ar putea intra la licitație ar fi, spre exemplu: Mistral (MBDA), Stinger (Raytheon), Starstreak (Thales), RBS 70 (SAAB) sau Piorun (Mesko – Polonia).

Analistul militar Aurel Cazacu transmite că în contextul războiului din Ucraina astfel de sisteme moderne de armament sunt obligatoriu de cumpărat de către MApN.

MApN a început să se miște și a deschis procedurile de achiziție pentru cinci programe de înzestrare numai în luna august a acestui an. Între ele, sisteme de comunicații, radare, sisteme de război electronic, dar și acest program pentru rachete antiaeriene portabile. Toate aceste sisteme de armament aduc un mare avantaj tactic și sunt convins că vor urma proceduri de achiziție și pentru alte sisteme de armament, pentru că oricum bugetul MApN a crescut la 2,5% din PIB. Repet, sistemele moderne de armament vin cu un mare avantaj tactic. Concret, dacă ne referim la sistemele antiaeriene MANPAD Stinger utilizate de ucraineni, s-a putut vedea cum piloții ruși de elicoptere trag haotic de la distanță și nu se mai apropie de linia frontului numai de frica acestor rachete care au decimat flotele de astfel de aparate de zbor ale Rusiei. Oricum, este foarte important că MApN cere ca mentenanța acestor sisteme de armament să fie realizată în România, pentru că astfel nu depindem de nimeni”, a declarat expertul.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *