Curte Penală Internațională se pregătește să decidă asupra mandatelor de arestare pentru Netanyahu și lideri Hamas, iar din complet face parte și o judecătoare româncă: Iulia Motoc.
Un complet de trei judecători ai Curții Penale Internaționale (CPI) urmează să se pronunțe asupra cererii formulate de procurorul-șef Karim Khan de emitere a unor mandate de arestare față de premierul israelian Benjamin Netanyahu, ministrul apărării Yoav Gallant și trei lideri principali ai mișcării Hamas.
Solicitarea procurorului Khan ajunge la o cameră preliminară compusă din „trei magistrați: Iulia Motoc din România, judecătorul mexican Maria del Socorro Flores Liera și judecătorul Reine Alapini-Gansou din Benin”, potrivit Reuters, preluat de B1TV.
Conform regulilor CPI, „dacă judecătorii sunt de acord că există ‘motive rezonabile’ să creadă că au fost comise crime de război sau crime împotriva umanității, ei vor emite un mandat de arestare” ce va nominaliza persoanele vizate și infracțiunile presupuse.
Liderii israelieni și Hamas „au respins acuzațiile de comitere a crimelor de război” și au criticat decizia procurorului Khan de a solicita mandatele.
Totuși, „statutul fondator de la Roma al CPI, combinat cu jurisprudența din cazurile anterioare, obligă toate cele 124 de state semnatare ale CPI să aresteze și să predea orice persoană supusă unui mandat de arestare al CPI dacă pun piciorul pe teritoriul lor”.
În situația în care un stat membru nu respectă această obligație, acesta „a primit cel mult o palmă procedurală” în cazurile trecute, potrivit sursei citate.
Israelul sau autoritățile palestiniene „ar putea, de asemenea, să solicite în mod oficial biroului procurorului să amâne cazul, deoarece ei înșiși investighează sau pun în judecată aceleași persoane pentru aceleași presupuse acte criminale”.
„Apoi, procurorul ar trebui să întrerupă cazul și să examineze dacă statul care a solicitat amânarea efectuează într-adevăr o investigație reală. În cazul în care procurorul consideră că anchetele naționale nu sunt suficiente, el poate solicita judecătorilor redeschiderea anchetei”, explică sursa.
Decizia completului de judecători este așteptată cu mare interes, dat fiind impactul semnificativ pe care l-ar avea emiterea unor mandate de arestare pe numele unor lideri în exercițiu, într-un conflict extrem de sensibil precum cel israeliano-palestinian.
Leave a comment