Sorin Cîmpeanu a fost „certat” de premierul Ciucă după declarațiile sale
Sorin Cîmpeanu a fost „certat” de premierul Ciucă după declarațiile sale

Sorin Cîmpeanu a fost „certat” de premierul Ciucă după declarațiile sale despre educație și școlile cu toaletă în curte, dar nu se lasă. Ministrul educației a declarat că rămâne la părerea lui, chiar și după ieșirea publică a șefului său, prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Ministrul Educației a stârnit controverse și discuții aprinse miercuri, după ce a declarat că problema școlilor cu toaleta în fundul curții e una „exagerată”, dovadă că „mulți dintre noi am făcut performanță învățând în aceste școli”.

E o problemă exagerată și e legată de foarte multe ori de calitatea educației. E o problemă importantă, trebuie rezolvată, dar trebuie să înțelegem că nu are legătură toaleta în curte cu calitatea educației. Mulți dintre noi am făcut performanță învățând în aceste școli, cred că e o dovadă, dar ea trebuie rezolvată, evident, și va fi rezolvată”, a declarat miercuri Cîmpeanu, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor într-o conferință de presă.

După câteva ore, premierul Ciucă a reacționat virulent: „E inacceptabil, motiv pentru care ieri am cerut tuturor autorităţilor, conducerii Ministerului Educaţiei şi autorităţilor locale ca până la finele anului să mi se prezinte planul prin care anul viitor să eliminăm această pată de pe imaginea sistemului de învăţământ”, a spus Ciucă.

Cîmpeanu nu se lasă

Seara, însă, Cîmpeanu a spus că-și menține declarațiile și a venit cu explicații suplimentare, într-o emisiune B1TV.

Sunt foarte multe probleme care trenează de foarte mult timp în România, dar vă dau o veste: de la 2.219 toalete neconforme în școlile românești, în 2017, acum avem exact 306 dintre care, dacă utilizează finanțarea de la Ministerul Educației, vom rămâne cu puțin peste 100. De la 2.219 la sub 100.

Deci, deci…. Am spus că problema toaletelor neconforme din punct de vedere sanitar e o o problemă care trebuie și va fi rezolvată. Mențin afirmația.

Pe de altă parte, toaletele în curte nu sunt obligatoriu toalete neconforme. Din cele 100 de școli, puțin peste 100, avem școala din Mărgineni, județul Alba, școală primară. Știți câți elevi are? 4. Avem școala din Negești, județul Alba – 6 elevi. Avem școala primară din Mugești, județul Alba – 7 elevi.

Sunt zeci de școli în care învață câte 10 elevi. Acele școli sunt importante, dar sunt de cele mai multe ori în vârful muntelui. În vârful muntelui n-o să ai canalizare nici în România, nici în Elveția. Deci toaleta va putea fi conformă, cum avem toalete excepționale în județul Cluj, care sunt conforme, dar sunt în curte. Noi respingem ideea de haznale, e adevărat, dar vom avea doar 100 de situații, pe care le vom rezolva în maxim doi ani”, a explicat ministrul Cîmpeanu.

Întrebat de ce doi ani, Cîmpeanu a răspuns: „Ministerul Educației nu construiește toalete – vă dau această veste. Ministerul Educației finanțează autoritățile locale pentru a asigura conformitatea acestor toalete. Anul trecut, două treimi din banii pe care i-am dat autorităților locale s-au întors la bugetul de stat necheltuiți. E vorba de o slabă capacitate administrativă”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *