Dublarea investițiilor în educație este prioritatea statului

Dublarea investițiilor în educație este prioritatea statului, afirmă ministrul Sorin Cîmpeanu, care își dorește ca un leu din șapte să fie investit în școli.

Obiectivul noii legi a Educației va fi ca statul român să ajungă să dubleze investițiile în Educației, astfel încât un leu din șapte pe care statul îl cheltuie să fie investit în educație, a spus ministrul miercuri seară, într-o emisiune B1TV.

Toate aceste schimbări de proces pe care le susțin, toate aceste schimbări instituționale, pentru a avea mecanismele de implementare, sunt degeaba dacă nu avem resursele financiare alocate.

Resursele financiare înseamnă înainte de a calcula impactul măsurilor pe care le-am acceptat pe perioada dezbaterilor care nu sunt deloc puține, impactul era de 37 de miliarde de lei, cât este bugetul total al Ministerului Educației acum.

Cu 41 de miliarde de lei investiți în educație: 30 de miliarde de lei bugetul Ministerului Educației plus 11 miliarde de lei bugetele autorităților locale, înseamnă cea mai mare investiție în educație. Este vorba de 41 de miliarde de lei.

Nu a mai existat o astfel de sumă, ea este insuficientă. Anul acesta avem 3,1 % din PIB. Avem mai puțin decât în 2021 și mai puțin decât în 2020 procentual. Dacă ne raportăm la Bugetul general consolidat, deci tot ceea ce cheltuie statul român înseamnă 7,92%. Obiectivul acestei legi e să ajungă la 15%. Un leu din șapte pe care îl investește statul să îl investească în educație. Aceste creșteri sunt graduale. Va fi un impact foarte mare în 2023”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *