România a ajuns pe ultimul loc în Europa la capitolul democrație
România a ajuns pe ultimul loc în Europa la capitolul democrație

România a ajuns pe ultimul loc în Europa la capitolul democrație. Totul pornește de la absenteismul de la vot, crede analistul de științe politice Sorin Ioniță.

Un studiu The Economist plasează România pe ultimul loc la democrațiile funcționale din Europa, iar Sorin Ioniță a comentat această situație într-o emisiune B1TV. Totul a pornit de la lipsa alternativei, consideră el.

Cred că lumea este la fel de nemulțumită. Problema e că atunci vedeai o alternativă, așa cum părea ea și acum nu mai vezi o alternativă. Oamenii nu sunt nebuni să iasă în piață, îi dai pe ăștia jos, dar trebuie cumva măcar în spate să fie altceva, să știi că dacă pleacă ăștia vin ceilalți. Asta nu prea se vede acum. Viitorul va rezolva și chestia asta” a spus analistul.

Potrivit lui Sorin Ioniță, problemele ce țin de integritate la vârful statului se vor revărsa la nivelul întregii societăți:

Înrădăcinarea în societate, participarea politică, a fost o participare mai mică la alegeri, lucrurile astea te depunctează. Faptul că ai o autoritate electorală de curând s-a pus problema să îi schimbe șeful.

Toate chestiile astea de integritate la vârful statului…sigur ăsta e calculul PNL-ului, sunt 10% cărora le pasă, 5% votează oricum cu USR-ul, noi băgăm capul la fund pentru că trece și valul ăsta. Problema este că atunci când ai probleme de integritate la vârf se varsă într-un alt fel de clientelism dar el se duce în sistem. Toți actorii din sistem, politici, administrativi, toți simt. Nu poate fi funcționarul mai onest decât e ăla de îl vede toată ziua la televizor”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *