Aderarea Ucrainei la UE trebuie să se facă pe merit, iar Parlamentul European și-a reafirmat sprijinul pentru aderarea acestei țări. Legislativul european a cerut o foaie de parcurs pentru ca evoluția să fie urmărită. Parlamentul european a adoptat joi a adoptat o rezoluție prin care își detaliază așteptările pentru viitorul summit dintre liderii politici ai UE și ucraineni de la Kiev, pe 3 februarie.

Abordând perspectiva de aderare a Ucrainei la UE, textul cere UE „să lucreze în vederea începerii negocierilor de aderare și să sprijine o foaie de parcurs care să prezinte următorii pași pentru a permite aderarea Ucrainei la piața unică a UE” a transmis secretarul de presă al PE în Letonia, Janis Krastins, potrivit B1TV.

Reiterându-și angajamentul față de viitoarea aderare a Ucrainei la UE în urma cererii oficiale a țării din 28 februarie 2022, deputații subliniază că aderarea este un proces bazat pe merit, care implică respectarea procedurilor relevante și îndeplinirea reformelor și criteriilor de aderare legate de UE.

Ei invită, de asemenea, autoritățile ucrainene să introducă reforme substanțiale pentru a se alinia efectiv la criteriile de aderare la UE cât mai curând posibil.

Parlamentul European îndeamnă statele membre UE să-și mărească și să-și accelereze asistența militară pentru Kiev, în special furnizarea de arme, dar și sprijin politic, economic, infrastructural, financiar și umanitar esențial.

De asemenea, solicită liderilor de la viitorul summit UE-Ucraina să acorde prioritate unui pachet cuprinzător de redresare pentru Ucraina.

Acest pachet trebuie să se concentreze pe ajutor, reconstrucție și redresare pe termen scurt, mediu și lung. Sprijinul ar contribui în continuare la încurajarea creșterii economice în Ucraina după război.

Apel la abandonarea completă a gazoductelor Nord Stream

Evaluând nevoile de reconstrucție ale Ucrainei, rezoluția reiterează, de asemenea, apelul Parlamentului pentru utilizarea activelor înghețate ale Băncii Centrale Ruse, precum și a activelor oligarhilor ruși pentru a finanța reconstrucția postbelică. Subliniind importanța ca țările UE să continue să dea dovadă de unitate în fața agresiunii Rusiei, europarlamentarii solicită statelor membre să adopte cât mai curând posibil un al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei și să propună continuu și proactiv noi sectoare și persoane pentru țintire.

Rezoluția reiterează, în cele din urmă, apelurile deputaților europeni pentru un embargo imediat și complet asupra importurilor UE de combustibili fosili și uraniu din Rusia și ca gazoductele Nord Stream 1 și 2 din Marea Baltică să fie complet abandonate. Textul a fost adoptat cu 489 de voturi pentru, 36 împotrivă și 49 de abțineri.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ajuns la Kiev, joi, în ajunul Summitului UE-Ucraina de vineri, potrivit CNN.

Șefa Executivului comunitar spune că este a patra vizită pe care o efectuează în capitala ucraineană de la începutul invaziei ruse.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *