Spitalul de urgență din Suceava a primit amendă pentru ciori
Spitalul de urgență din Suceava a primit amendă pentru ciori

Spitalul de urgență din Suceava a primit amendă după ce conducerea a dispus distrugerea cuiburilor cu ciori din curtea instituției. Puțină lume știe că aceste păsări sunt ocrotite de legislația europeană.

Directorul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că unitatea medicală a primit amendă de la Garda de Mediu după ce conducerea instituției a dispus distrugerea cuiburile de ciori din copacii situați în curte.

Reclamația a fost făcută de o persoană iubitoare de păsări, acuzând spitalul că a distrus cuiburile exact în perioada clocitului, afectând astfel populația păsărilor, prin măsuri brutale care ar fi afectat și pacienții, transmite B1TV.

Ciorile, adevărați sanitari care protejează spitalele de răspândirea gândacilor sau a șobolanilor

Specialiștii le amintesc celor ce sunt deranjați de gălăgia acestora că specia lor aduce mai multe beneficii decât pagube: ele se hrănesc cu insecte, rozătoare sau hoituri, ceea ce constituie o reală protecție împotriva răspândirii unor boli în zona spitalului amintit.

Pe de altă parte, în cuibul acestora se adăpostesc și alte specii de păsări, la rândul lor ocrotite.

Deși în toate țările civilizate sunt instituite măsuri stricte de ocrotire a ființelor care coexistă cu oamenii în spațiile urbane, în anumite orașe din România conducerea unor instituții ignoră încă legislația care sancționează drastic orice fel de cruzime sau abuz împotriva mediului suportând astfel consecințele legii.

Ciorile sunt ocrotite de lege iar distrugerea cuiburilor se pedepsește cu închisoarea

„Deteriorarea, distrugerea și/ sau culegerea intenționată a cuiburilor și/ sau ouălor din natură” pentru toate speciile de păsări, inclusiv migratoare constituie infracțiune, conform OUG nr. 57/ 2007 privind regimul ariilor naturale protejate iar pedepsele pot duce la sentințe grele privative de libertate.

Conducerea Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava s-a ales și cu o plângere penală, făcută de Garda de Mediu, după ce angajații unității au distrus cuiburile păsărilor din copacii aflați în curtea Spitalului Vechi.

Comisarul-șef al Comisariatului Județean Suceava al Gărzii Naționale de Mediu, Adriana Iordache, a menționat că fapta dispusă de conducerea instituției este infracțiune la regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice.

În data de 13 mai 2022 în curtea spitalului a avut loc o acțiune de distrugere a cuiburilor de ciori, rezultând mai mulți pui de cioară, aflați în diverse stadii ale ciclului de dezvoltare, căzuți pe spațiul verde. O parte din puii de cioară au fost preluați de Asociația Casa lui Patrocle și relocați ulterior într-un sanctuar de păsări, la Sibiu”, a menționat Adriana Iordache, citată de Monitorul de Suceava. Comisarul a precizat că ciorile au rămas fără cuiburi în urma unei acțiuni de toaletare a copacilor de către o firmă privată, la ordinul conducerii Spitalului Județean.

Sesizarea penală făcută de Garda de Mediu a ajuns la Parchet, care a transmis Poliției efectueze cercetări în acest dosar.

Fiind vorba despre o infracțiune, persoanele care au săvârșt faptele amintite riscă inclusiv pedepse cu închisoarea.

Conform Monitorului de Suceava, întrebat cât a fost cuantumul amenzii plătite de spital, doctorul Calancea a spus că nu își mai amintește.

Mai mult, acesta insistă să dea vina pe mizeria ciorilor invocând faptul că personalul spitalului nu poate ține pasul curățeniei zilnice cu zecile de ciori care aveau cuib în copacii din curte.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *