Spitalul Marius Nasta lucrează la capacitate maximă

Spitalul Marius Nasta lucrează la capacitate maximă și mai sunt doar câteva paturi libere pentru pacienții COVID. Sunt însă libere nu pentru că nu ar avea cine să le ocupe, ci pentru că și o parte a medicilor și asistentelor sunt izolați, la fel, infectați cu COVID-19.

De o săptămână secția COVID a spitalului e la capacitate maximă. La secția de Terapie sunt câteva paturi libere, dar nu pentru că nu ar fi pacienți, ci pentru că nu avem personal, parte din el e acasă pozitiv sau în carantină.

Numărul e mare și de pacienți la centrul de recoltare, undeva la 250 pe zi, avem circa 100 de pacienți la centrul de evaluare.

E o perioadă dificilă cu multiple zone de foc și nu doar pacientul COVID are nevoie de asistență, aceeași presiune o resimțim și în zona de pacient cronic și aici numărul de internări e mare lucru pe care nu l-am mai avut în celelalte valuri. Când o parte din colegi sunt bolnavi, e o dificultate în a asigura asistența medicală”, a declarat managerul spitalului de boli pulmonare, Beatrice Mahler, marți, într-o emisiune B1TV .

Întrebat dacă am ajuns la un platou în ce privește numărul de infectări, medicul a răspuns: „Să sperăm că da, datele de săptămâna aceasta sunt importante. Platou nu înseamnă că a trecut dificultatea, dar e un punct de la care sperăm că lucrurile vor merge într-o direcție bună”.

Între timp, și Spitalul Marius Nasta se confruntă cu dificultăți majore pentru a achita facturile imense la utilități. Institutul ”Marius Nasta” din Capitală, de exemplu, a primit o factură la gaze pe ianuarie de 500.000 de lei. Managerul institutului, Beatrice Mahler, a avertizat că în viitor există riscul ca unele spitale să intre chiar în incapacitate de plată. Situația e cu atât mai dificilă cu cât numărul de pacienți COVID și non-COVID cronici este mare.

Acum putem plăti facturile, că e o Hotărâre de Guvern care protejează spitalele în perioada stării de alertă, în perioada în care avem o confruntare cu situația pacientului COVID. Lucrurile sunt destul de delicate în viitor pentru că e extrem de importantă modalitatea de finanțare a spitalelor, care trebuie adaptată la prețurile reale pe care le presupun tratamentul și spitalizarea unui pacient. Ele nu au mai fost modificate din 2017.

Dacă mă refer la utilități, facturile la energie și gaze s-au dublat. Dacă ne referim la echipamente de protecție, în perioada pandemiei prețurile au crescut și de zece ori, dezinfectanții, practic tot ce e asistența pacientului ca și costuri pentru spital s-a dublat, triplat în ultimii doi ani.

E nevoie de o ajustare corespunzătoare și a plății pe care Casa de asigurări o face către spitale, altfel spitalele vor intra în incapacitate de plată”, a mai spus Beatrice Mahler.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *