Sprijin pentru România de 1,1 miliarde de euro, este noul pachet de măsuri sociale și economice lansate de guvern pentru a combate efectele inflației, generată în mare parte de economiile post-pandemie și războiul din Ucraina.

Programul Sprijin pentru România cuprinde acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 lei și amânarea cu nouă luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare.

Totodată, coaliția a mai decis suspendarea angajărilor la stat și diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, transmite B1TV.

Măsurile sociale decise de coaliția de guvernare

„Coaliția de guvernare a decis, astăzi, lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice “Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro.

1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.

2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu, în conformitate cu Legea salarizării unitare, cuvenită categoriilor de salariați din sistemul public.

3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 lei.

Măsurile vor fi aplicate la data de 1 iulie a.c.”, a transmis Guvernul Ciucă, printr-un comunicat.

Măsurile de consolidare fiscală anunțate de coaliția de guvernare

De asemenea, coaliția a anunțat că va lua măsuri pentru ca România să-și respecte angajamentele privind deficitul public:

– diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10 %, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile, asistența socială;

– suspendarea angajărilor la stat;

– creșterea colectării veniturilor la bugetul general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei;

– accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al PNRR.

Coaliția de guvernare a transmis că va efectua lunar o evaluare a stadiului absorbției fondurilor europene.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *