Stenograme Biroul Executiv PNL. Liberalii s-au reunit vineri
Stenograme Biroul Executiv PNL. Liberalii s-au reunit vineri

Stenograme Biroul Executiv PNL. Liberalii s-au reunit vineri într-o ședință și, contrar președintelui Klaus Iohannis care l-a desemnat pe Dacian Cioloș să formeze guvernul, și-au afirmat susținerea față de premierul demis Florin Cîțu.

Florin Cîțu le-a oferit colegilor săi detalii despre discuția pe care a avut-o miercuri cu omologii săi de la USR și UDMR, conform stenogramelor de la întrunire, prezentate de B1TV.

Florin Cîțu, președintele PNL: „Să vă spun ce am discutat miercuri. Ni s-a propus susținerea Guvernului Cioloș. Ei nu trec peste conditia lor ca premierul sa nu fie presedintele PNL și ne-am blocat. Noi trebuie sa trecem peste tot, dar ei nu vor nimic. A intervenit Hunor (n.a. Kelemen Hunor, președintele UDMR) si le-a zis: Noi il sustinem pe Cîțu, dar daca veniti cu alt premier in afara de Cîțu, o sa aveti probleme. Ca poate UDMR nu e de acord cu acel premier. Cioloș nu a raspuns.

Apoi m-a surprins neplăcut ca nu știe care sunt prioritățile României. El a venit cu urgențe ca alegeri în 2 tururi, desființarea SIIJ…. Noi vorbim de pandemie, prețuri și prioritatea pentru Cioloș au fost astea două lucruri care țin de 2024, nu de perioada prin care trecem acum. Mi-am dat seama ca nu a conștientizat importanța mandatului de la Președintele Romaniei. Avea și el o pagină din Programul de guvernare pe energie, bugetul de stat, si a mai vrut zero taxe care costă bugetul de stat 16 miliarde lei.

Mesajele mele pentru ei au fost: ați reușit să faceți majoritate cu AUR și PSD, deci aveți putere de convingere, trebuie să mergeți la ei să veniți cu soluția. Căderea guvernului implică și să pui un guvern după aceea. Noi trebuie să uitam că ei au lăsat România fară guvern, că ne-au înjurat o lună de zile, că au votat moțiunea PSD și tot noi să venim cu altă propunere de premier? Am zis că avem o decizie: Președintele PNL să fie premier!”

Hubert Tuma, președintele PNL Ilfov: „Excludem o astfel de varianta cu Cioloș. Să nu uitam guvernarea 2015-2016. M6 a fost blocat de Drula, iar pe noi la Ilfov USR-ul a încercat să ne omoare orice proiecte. Sunt clar – candidatul PNL pentru premier este președintele partidului”

Senator Țapu Năzare, președintele PNL Neamț: „USR a plecat din guvern și apoi a dat jos guvernul liberal. Varianta Cioloș exclus! Trebuie să rămânem consecvenți cu Florin Cîțu premier!”

Senator Eugen Pirvulescu, președintele PNL Teleorman: „Domnul Cioloș vorbește?! El a ținut-o pe Carmen Dan prefect al județului Teleorman până în ultima zi, când a fost aleasă senator. Îl rugam să meargă în 2 tururi, Cioloș n-a vrut atunci, a fost pe blat cu PSD.

Să îi întrebați pe cei din teritoriu, pe primari că nu vor să audă de așa ceva. Toți trebuie să fim solidari: Nu merge cu Cioloș! Noi eram în scenă pe piață în București, și el era pe altă scenă. Suntem aici 42 de președinti și toți punem presiune pe dumneavoastră – premierului României trebuie să fie președintele PNL.

Cum să spui că-l schimbăm pe Cîțu, dar vreau eu Cioloș? Nu mi se pare normal. Știu și știți cu toții ce am pățit cu Cioloș acum câțiva ani, din cauza lui am ajuns la 19%.”

Stenograme Biroul Executiv PNL. „Cioloș are în spate un rucsac, atât”

Ciprian Dobre, președintele PNL Mureș: „Am mai discutat asta: nu că nu putem cu Ciolos, nu vrem cu Ciolos, acest subiect nu exista. Ciolos are în spate un rucsac, atât!”

Emil Boc, primar Cluj-Napoca: „Se conturează acest punct de vedere, răspunsul nostru trebuie să fie constant cu ce am spus: sarcina formarii guvernului aparține celor care au dat jos guvernul PNL. Tu ai avut o majoritate și ei au obligația să dea Guvernul României, că ei l-au dat jos. Nu veniți la noi, mergeți la cei cu care ați dat jos guvernul.”

Dan Vîlceanu, secretarul general al PNL: „Aceste negocieri trebuie să se poarte pe principii clare. Fiecare partid își desemnează reprezentanții. USR trebuie să înțeleagă că discuți principii, nu persoane. Noi în PNL decidem cine ne reprezintă în guvern. În ce privește premierul e o decizie deja luata. Tocmai de aceea trebuie să fie clar principiul: noi ne punem la masa, discutam proiecte, principii, nu poate să vina alt partid să decidă cine să fie reprezentant din partea UDMR de exemplu.

Este evidenta strategia de comunicare a USR: Citu, Citu, astfel încât să transforme discuția într-una de orgolii. Domnul Ciolos a dat jos un guvern și trebuie să-și caute majoritate cu ei, nu să vina la noi să ceara sprijin.”

Cristian Băcanu, deputat: „Este a doua oara când USR condiționează intrarea într-o coaliție de o anumită persoana. Nici nu poate fi discutata alta persoana cu excepția lui Citu, avem o decizie luata.”

Lucian Bode, președintele PNL Sălaj: „Noi nu putem să îl susținem pe Cioloș. PNL nu susține demersul de a veni cu un guvern în jurul USR, în jurul lui Dacian Ciolos. Să ne aducem aminte de mandatul de ministru, europarlamentar, premier… nu e în regula cum s-a purtat cu partenerii. Este responsabilitatea PNL ce face PNL. Este responsabilitatea lui Ciolos să facă guvernul. PNL are o singura propunere: președintele PNL să fie și premierul. Vă rog că informațiile care circula pe surse să le tăiați de la rădăcină – Nu exista alte variante, nu exista varianta Vilceanu sau varianta Bode.”

Gheorghe Flutur, președintele PNL Suceava: „Vreau să fiu foarte scurt: 1. suntem într-o realitate Ciolos și USR să-și facă majoritatea cu cei cu care săptămână trecuta au dat jos Guvernul. Voi ați creat criza politica, duceți-vă la frații voștri. 2. Refacerea Coaliției în jurul PNL pentru că nu-s 3 prim-miniștri daca sunt 3 partide, nu te poți amesteca în trebuie interne ale partenerilor.”

Alin Tișe, președintele CJ Cluj: „Discutam de 3 ședințe ceea ce am decis ceva – PNL îl susține pe Florin Citu, orice alta varianta e exclusa. Nu face Cioloș agenda PNL.”

Iulian Dumitrescu, președintele CJ Prahova: „Este penibilă discuția dacă PNL îl susține pe Cioloș. Ea nici nu ar trebui să aibă loc. Cioloș să meargă la AUR și PSD să-i dea miniștri pentru guvern.”

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *