Image default
Actualitate

Strategia pentru alegeri anticipate a liberalilor, explicată pas cu pas. PSD e pus într-o situație imposibilă

Strategia pentru alegeri anticipate a liberalilor a început deja să fie pusă în practică. Totul ține de respingerea investiturii noului guvern în parlament, iar acest lucru trebuie să se întâmple de două ori pentru a se ajunge la dizolvarea Parlementului și alegeri anticipate.

Lista miniștrilor din noul Guvern condus de Ludovic Orban este neschimbată și a fost aprobată luni dimineață la Biroului Executiv (BEX) al PNL, împreună cu programul de guvernare care a suferit mici modificări. Acestea sunt depuse luni la Parlament, iar pe baza acestora noul (și vechiul în același timp) guvern PNL va cere votul de investitură al senatorilor și deputaților. Mcanismul este să nu-l primească, iar pentru asta lucrează chiar și proprii lor parlamentari, arată PsNews.

Surse politice au declarat că cei de la PNL se pregătesc să voteze în bloc împotriva noului Guvern. În acest context, având în vedere că este exact aceeași echipă de guvernare, demisă săptămâna trecută prin moțiune de cenzură, este de așteptat ca și cei de la PSD să voteze împotriva Guvernului.

De altfel, PNL şi USR au anunţat deja că la votul de învestitură pentru Guvernul Orban vor sta în bănci şi nu îşi vor exprima votul. PSD este pus, astfel, în faţa unei alegeri grele: fie pică Guvernul Orban 2 şi contribuie la planul PNL şi al preşedintelui Klaus Iohannis pentru anticipate, fie îl votează sau amână votul cât mai mult, profitând de majoritatea pe care o are în Birourile Permanente ale celor două Camere.

Strategia pentru alegeri anticipate – Cum se dizolvă Parlamentul

Pentru declanşarea alegerilor anticipate este nevoie de o majoritate în Parlament care să fie de acord cu acest lucru. Parlamentul trebuie să respingă două propuneri de premier în mai puțin de 60 de zile. Odată dizolvat Parlamentul, alegeri anticipate trebuie organizate în maximum 3 luni de la data dizolvării Legislativului. Parlamentul poate fi dizolvat numai în cazul în care este imposibilă constituirea unui nou Guvern, constatată prin respingerea două cereri de investitură succesive. Pentru a se ajunge la alegerile anticipate, trebuie respinse, în Parlament, două propuneri de premier din partea preşedintelui.

Dizolvarea Parlamentului înseamnă că actualul Parlament ar trebui să îşi încheie mandatul cu şase luni înainte de alegerile parlamentare la termen. Astfel, mandatul actualilor aleşi s-ar scurta, ceea ce ar însemna că aceştia pierd şi dreptul la pensia specială, care poate fi acordată doar în cazul unui mandat complet.

Related posts

Ludovic Orban anunță: Toate variantele sunt pe masă! Am decis să continuăm discuţiile pentru formarea unei majorități parlamentare

Andrada Ionescu

Klaus Iohannis: România a intrat complet nepregătită într-o criză sanitară. PSD este principalul vinovat

Andrada Ionescu

Nicușor Dan a fost nominalizat candidat PNL dar nu exclude susținerea USR-Plus. Cum explică varianta candidatului unic al dreptei

Constantinescu Gabriel

Claudia Ramona Pop

George Dumitrescu

Viorica Dăncilă spune că a rămas fără prieteni de când nu mai e președintele PSD. „Important este omul, nu funcția”

Constantinescu Gabriel

PSD nu va merge cu nicio propunere de premier la consultările de la Cotroceni. Marcel Ciolacu ar vrea un guvern tehnocrat

Constantinescu Gabriel

1 comment

Alegerile anticipate sunt confirmate de al doilea lider PSD, Dumitru Buzatu 12 februarie 2020 at 11:29

[…] nu avem capacitatea reală de a împiedica alegerile anticipate și riscăm să pierdem vremea și să pierdem alegerile”,a declarat liderul PSD Vaslui, potrivit […]

Reply

Leave a Comment