Studenții cer Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituțională
Studenții cer Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituțională

Studenții cer Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituțională ordonanța prin care a fost eliminat transportul gratuit pe căile ferate.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) solicită Avocatului Poporului să se implice pentru anularea tăierii beneficiilor de care se bucurau studenții.

Studenții cer Avocatului Poporului intervenția la Curtea Constituțională. „Această acţiune este complementară demersurilor pe care federaţia le-a întreprins încă de la momentul anunţării intenţiei Guvernului de eliminare a transportului feroviar gratuit pentru studenţi. De atunci până în prezent, am asistat la o reacţie haotică şi neargumentată a coaliţiei guvernamentale şi la promisiuni ferme uitate uşor de reprezentanţii partidelor politice de guvernare”, se arată într-un comunicat al ANOSR.

ANOSR precizează că există vicii de constituţionalitate intrinseci şi extrinseci multiple şi vădite care au atras depunerea memoriului către Avocatul Poporului:

Problemele cu ordonanţa de urgenţă a Guvernului care a eliminat transportul feroviar gratuit al studenţilor nu ţin doar de oportunitate, deşi acestea ar fi, oricum, suficiente – vorbim aici de lipsa unei analize bazate pe cifre, lipsa punerii în balanţă a beneficiilor aduse studenţilor şi companiilor feroviare faţă de costurile oricum reduse în pandemie ş.a.m.d.

Am solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională a României pentru a analiza şi problemele constituţionale evidente – amintesc faptul că nu există o situaţie extraordinară şi urgenţa nu este în niciun fel motivată în cuprinsul OUG. Chiar Guvernul vorbeşte în preambulul ordonanţei de urgenţă de situaţia precară a studenţilor ca justificare pentru altă măsură din OUG, după care elimină transportul feroviar gratuit. Pe această din urmă temă, Guvernul nu oferă nici măcar o justificare de formă, nimic”, susţine Horia-Şerban Oniţa, preşedintele ANOSR, citat în comunicat.

Prim-ministrul s-a poziționat ferm împotriva gratuității studenților la transportul feroviar

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a anunțat că, în urma discuțiilor cu Florin Cîțu și ministrul Educației, premierul s-a poziționat împotriva menținerii gratuității la transportul feroviar, susținând că „s-a poziționat ferm” împotriva gratuității.

„În cadrul discuțiilor ANOSR a susținut argumentele deja exprimate pe diferite canale și la diferite ședințe în favoarea menținerii dreptului studenților de a beneficia de gratuitate la transportul feroviar, pornind de la nevoile studenților și punctând inclusiv avantajele aduse CFR Călători.

Cu toate acestea, Prim-ministrul s-a poziționat ferm împotriva gratuității studenților la transportul feroviar, invocând considerente ideologice”, transmit studenții.

Leave a comment

Lasă un răspuns Anulează răspunsul