Liderii Uniunii Europene urmează să se reunească la Bruxelles pentru a discuta modalități de a spori în mod radical sprijinul militar și financiar pentru Ucraina, pe fondul solicitărilor către statele membre să-și pregătească economiile pentru un posibil conflict.

Recent, retorica împotriva Moscovei s-a întărit considerabil, reflectând un nou „simț de urgență” în privința războiului din Ucraina. Liderii se așteaptă să examineze planurile de a confisca miliarde de euro în dobândă din activele înghețate ale Rusiei și de a direcționa o mare parte a acestor fonduri către Ucraina.

Charles Michel, președintele Consiliului European, a subliniat într-o scrisoare adresată liderilor UE că este momentul să ia măsuri radicale și concrete pentru apărare și să pregătească economia UE pentru un scenariu de război.

Charles Michel, președintele Consiliului European, a declarat într-o scrisoare înainte de summit adresată liderilor: „Acum, că ne confruntăm cu cea mai mare amenințare la securitate de la cel de-al doilea război mondial, este timpul să luăm măsuri radicale și concrete pentru apărare… pentru a fi pregătiți și puneți economia UE pe picior de război” a spus Charles Michel, potrivit The Guardian, preluat de B1TV.

Se așteaptă ca prim-ministrul să discute și despre introducerea de obligațiuni de apărare, propuse de președintele francez Emmanuel Macron, ca mijloc de finanțare a creșterii investițiilor în domeniul apărării. În timp ce unele state sunt de acord cu această propunere, altele, precum Țările de Jos și Finlanda, se opun ideii unei datorii comune a UE.

În plus, se va discuta și despre confiscarea dobânzilor la activele rusești, o măsură controversată care ar putea aduce fonduri semnificative în beneficiul Ucrainei, dar care ridică întrebări legale și politice complexe.

Este de așteptat ca aceste discuții să fie însoțite de o reacție puternică din partea Rusiei, care a avertizat că o astfel de mișcare ar încălca dreptul internațional. Totuși, unii membri G7 au început deja să exploreze posibilitatea utilizării capitalului activelor rusești înghețate în țările lor pentru a sprijini eforturile de apărare ale Ucrainei.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *