USL2.0

Criza politică se adâncește, iar deciziile în PNL se iau în toiul nopții. Premierul-desemnat Nicolae Ciucă și-a depus mandatul. În Biroul Executiv al PNL s-au cerut excluderile deputaților-demisionari, inclusiv a lui Ludovic Orban.

Generalul căzut – USL-ul renăscut

Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naționale în Guvernul Cîțu și propunerea lui Iohannis pentru formarea unui nou Executiv, și-a depus astăzi mandatul în ședința de conducere a liberalilor. Mâine era programată audierea Cabinetului propus de acesta de către parlamentari. Sfârșitul crizei politice declanșate acum două luni de Florin Cîțu nu pare să se apropie.

La finalul ședinței Biroului Executiv al Partidului Național Liberal, Florin Cîțu a anunțat flexibilizarea mandatului și negocierea pentru formarea unei majorități în Parlament, cu toate partidele. Discuțiile din timpul ședinței au ochit de fapt o alianță cu Partidul Social Democrat. Din sursele noastre, liberalii pregătesc o alianță cu PSD în vederea investirii unui guvern cu puteri depline. Practic, deși Florin Cîțu declara în septembrie că PSD este cel mai mare inamic al PNL, în această seară s-a decis refacerea USL.

S-a cerut capul lui Ludovic Orban

Valul de parlamentari ce au demisionat din grupul parlamentar al PNL a adus în discuție excluderile. Lideri ai actualei conduceri a Partidului Național Liberal au cerut excluderea din partid a deputaților ce au ales să demisioneze. Ludovic Orban este principala țintă a excluderii din partid. În favoarea acestei decizii s-au poziționat Gigel Știrbu, Emil Boc, Virgil Popescu, Ciprian Dobre și Gheorghe Flutur. Cu toate acestea, conform Statutului PNL, o asemenea decizie nu poate fi luată în Biroul Executiv, excluderea deputaților aleși pe listele partidului fiind votată de Consiliul Național.

Având în vedere numărul considerabil al parlamentarilor ce au ales să demisioneze din grup, PNL a pierdut posibilitatea constituirii unei majorități în Parlament, chiar și cu refacerea coaliției. Voturile celor 14 parlamentari liberali pot înclina balanța în vederea investirii unui guvern de coaliție.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *