Taxa pe prostie de 2,2 milioane de euro a fost plătită de la buget
Taxa pe prostie de 2,2 milioane de euro a fost plătită de la buget

„Taxa pe prostie” de 2,2 miliarde de euro a fost plătită de la buget constructorilor de autostrăzi și lucrări publice, pentru că contractele au fost prost făcute de funcționari din minister. Este constatarea ministrului transporturilor, care însă nu poate să contrazică evidența: suntem pe penultimul loc din Europa la capitolul autostrăzi, și numai Bulgaria stă mai prost la acest capitol.

Așadar, România ar putea ajunge până la finalul anului la 916 kilometri de autostradă.

Proasta gestionare a proiectelor costă timp și banii. Peste 2,2 miliarde de euro au intrat suplimentar în buzunarul constructorilor care au speculat documentațiile făcute pe genunchi, birocrația și slaba implicare a funcționarilor în urmărirea lucrărilor și-a dat seama Lucian Bode.

Este o taxă pe prostia autorităților din România, spune ministrul transporturilor.

Pentru ritmul lent în care se construiesc autostrăzi în România, șeful de la Transporturi nu arată cu degetul doar spre drumarii neserioși, ci și spre funcționarul român, care nu se grăbește să-și facă treaba.

Potrivit lui Lucian Bode, lucrările la lotul 1 al autostrăzii Sebeș-Turda au tărăgănat, deoarece la mai bine de o lună de la rectificarea bugetară în urma căreia italienilor de la Pizzarotti li se alocaseră banii ceruți, funcționarul care trebuia să-și dea avizul nu era de găsit.

Proasta gestionare a proiectelor de infrastructură ne-a costat nu doar timp, ci și bani. Peste 2,2 miliarde de euro în ultimii 13 ani.

Lucian Bode, ministrul Transporturilor: „Am plătit până în acest moment 2,2 miliarde de euro, acele claimuri le-am numit și le numesc taxa pe prostie a autorităților statului român”

„Până la finalul anului ne propunem să recepționăm încă 43 de kilometri de autostradă: Sebeș-Turda, lotul 1, VO Bacău, cei 17 kilometri în regim de autostradă din centura Bacăului, Râșnov-Cristian” afirmă Bode, potrivit Digi24.

Viitoarele inaugurări depind, însă, de vreme. Pentru ca finalul lunii decembrie să ne găsească cu o rețea de 916 kilometri de autostradă ne trebuie condiții meteo favorabile, spune șeful de la Transporturi, adică 20-25 de zile fără ploi.

Tot până la finalul anului ar urma să înceapă lucrările la încă 45 de kilometri de autostradă, drumuri expres și variante ocolitoare.

Turcii de la Alsim Alarko ar putea primi luna aceasta OK-ul pentru deschiderea șantierului pe lotul dintre Glina și Vidra de pe Autostrada de Centură Sud a Capitalei, cu o lungime de 17 kilometri. Constructorul turc lucrează deja din vară la lotul următor, cel dintre Vidra și Bragadiru.

Lucian Bode, ministrul Transporturilor: „Așadar, în acest an se va lucra pe autostrada de centură a Capitalei, zona de sud, pe loturile 1 si 2, adică pe 33 de kilometri. Mi-aș dori ca antreprenorul de pe lotul 3 să se trezească și să accelereze procedurile pentru avizarea documentației, a proiectului tehnic, astfel încât să emitem autorizația și ordinul de începere și pentru lotul 3 cât mai curând”.

Lucian Bode dă în primul rând vina pe documentațiile făcute pe genunchi, apoi birocrația și slaba implicare a funcționarilor în urmărirea proiectelor și deblocarea lucrărilor.

Lucian Bode, ministrul Transporturilor: „Nu este posibil ca pe Sebeș-Turda să stai 4 ani de zile ca să poți reloca 3 sau 4 stâlpi dintr-o linie electrică de 110 kilovolți”.

Nerealizarea la timp a exproprierilor este un alt motiv pentru care constructori pot trage de timp și cere bani în plus.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *