O firmă din Coreea de Sud a dat o țeapă majoră Inspectoratului pentru Situații de Urgență, cu marfă de peste 8 miliarde de dolari pe care nu a livrat-o niciodată.
În perioada critică a pandemiei COVID-19, în aprilie 2020, autoritățile române au încercat să asigure urgent stocuri de echipamente medicale vitale. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a recurs astfel la o achiziție rapidă, încheind un contract prin negociere directă cu firma sud-coreeană Medi Consulting.
Conform documentelor, IGSU a semnat pe 27 aprilie 2020 un acord în valoare de 8,17 milioane dolari plus TVA cu compania coreeană. Obiectul contractului consta în livrarea a 200 de ventilatoare medicale mecanice Eternity SH 300, produse în China de un alt furnizor intermediar. „Firma coreeană s-a angajat să livreze în total 200 de ventilatoare chinezești…contra sumei de 8,17 milioane dolari plus TVA” arată documentele citate de B1TV.
Încheierea acestui acord-cadru prin procedură de urgență, fără licitație, a fost justificată de necesitatea asigurării rapide a stocurilor medicale în contextul pandemiei COVID-19. Pentru a grăbi procesul, IGSU a achitat imediat un avans substanțial de 2,451 milioane de dolari, reprezentând 30% din valoarea contractului.
Conform termenelor asumate inițial, primele 100 de ventilatoare ar fi trebuit livrate până pe 13 mai, iar restul până pe 28 mai 2020. Însă, firma coreeană a solicitat amânare, invocând un „caz de forță majoră” – restricțiile impuse de autoritățile chineze asupra exporturilor de echipamente medicale, pentru a acoperi necesarul intern în timpul pandemiei: „Firma coreeană a cerut prelungirea termenului, invocând un caz de forță majoră din cauza situației COVID-19 în China și decizia de a prioritiza contractele interne.”
Deși contractul prevedea încetarea în cazul unei întârzieri de peste 15 zile, IGSU a fost de acord să amâne termenele. Totuși, până la finalul perioadei de grație de 60 de zile acordate, pe 15 iunie 2020, niciun ventilator nu a fost livrat.
Prin urmare, IGSU a notificat încetarea contractului și a cerut restituirea integrală a avansului de 2,451 milioane dolari de la Medi Consulting. Deși compania coreeană a promis inițial returnarea banilor în maximum o săptămână, acest lucru nu s-a concretizat.
Au urmat ani de litigii în instanțele românești, în care IGSU a obținut în cele din urmă decizie judecătorească definitivă, obligând firma coreeană la restituirea avansului, plus dobânzi și penalități.
Însă punerea în aplicare a acestei hotărâri se lovește de un obstacol major – lipsa unui cadru legal de recunoaștere reciprocă a sentințelor civile între România și Coreea de Sud. IGSU analizează în prezent posibilități de a angaja avocați sau alte mijloace legale pentru a putea executa decizia pe teritoriul coreean.
Astfel, la peste 3 ani de la acea achiziție eșuată, autoritățile române se străduiesc să recupereze un avans de milioane de dolari plătit unei firme coreene pentru ventilatoare medicale care nu au ajuns niciodată în România.