Termocentrala Mintia a fost oficial vândută, după ce cumpărătorul a plătit
Termocentrala Mintia a fost oficial vândută, după ce cumpărătorul a plătit

Termocentrala Mintia a fost oficial vândută, după ce cumpărătorul a achitat și restul prețului de vânzare. Mass Global Energy a plătit marți 81 de milioane de euro, completând astfel cei 10 milioane de euro, garația depusă la licitația publică din 26 augusr 2022.

Potrivit companiei Expert Insolvenţă, Termocentrala Mintia a fost valorificată la 100% din valoarea sa de piață, respectiv echivalentul în lei a sumei de 91.236.832,87 euro, arată PsNews.

Restul de preț a fost achitat la data de 27 decembrie 2022, susține administratorul judiciar al Societăţii Complexul Energetic Hunedoara.

Astfel, părțile au semnat contractul de vânzare-cumpărare la data de 27 decembrie 2022, dată la care a Mass Global Energy a devenit proprietarul termocentralei.

Tranzacția este una dintre cele mai importante pentru sectorul energetic românesc, în special pentru zona de nord-vest a țării și totodată cea mai mare tranzacție din insolvență de anul acesta, arată sursa citată.

Expert Insolvență SRL, în calitate de administrator judiciar al Societății Complexul Energetic Hunedoara SA, anunță finalizarea tranzacției prin care Termocentrala Mintia este cumpărată de Mass Global Energy Rom, parte a Mass Group Holding, un important producător global de energie care deține capacități de peste 8500 MW. Termocentrala a aparținut Societății Complexul Energetic Hunedoara SA, care, aflată în procedură de insolvență, a valorificat-o în cadrul unei licitații publice din data de 26 august 2022.

Tranzacția în valoare totală de 91.236.832,87 euro, exclusiv TVA, a fost achitată în două tranșe, respectiv 10 milioane euro la înscrierea la licitația publică și 81 milioane euro la 27 decembrie 2022, după ce condițiile solicitate de cumpărător au fost îndeplinite de către CNTEE Transelectrica SA și SNTGN Transgaz SA”, anunță sursa citată.

Ne bucurăm că tranzacția a fost realizată la timp și astfel, Termocentrala Mintia, un activ de importanță strategică pentru România, va rămâne pe harta energetică a țării noastre și va fi dezvoltată în continuare pentru a avea o capacitate de producție mai mare. În următorii ani, termocentrala va trece printr-un proces amplu de dezvoltare ce implică investiții de peste 1 miliard de euro, locuri noi de muncă pentru locuitorii din zonă și o producție de cel puțin 1.290 MW” a declarat Emil Gros, asociat coordonator al Expert Insolvență SPRL, administratorul judiciar al Societății Complexul Energetic Hunedoara SA.

Condiții impuse de Ministerul Energiei

Ministerul Energiei, în calitate de acționar, a impus câteva condiții investitorului cu scopul de a relansa producția de energie în Mintia.

Acesta are obligația ca până la 31 decembrie 2026 să finalizeze investiția de realizare a unei capacități energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MW, din care minimum 800 MW în bandă pe gaz și energie regenerabilă. CNTEE Transelectrica SA și SNTGN Transgaz SA au acordat avizele și autorizațiile necesare pentru demararea investițiilor, scrie adevarul.ro.

Ne bucurăm că am finalizat această tranzacție în termenii agreați. Am avut sprijinul tuturor părților implicate pentru a obține avizele și autorizațiile necesare ca să putem demara investiția în modernizarea și dezvoltarea Termocentralei Mintia. Investiția de peste 1 miliard de euro va include dezvoltarea capacității de producție făcând din Termocentrala Mintia una din cele mai modern facilități din Europa și în același timp adaptarea la noile standarde europene pentru trecerea de la producția de energie electrică din surse regenerabile care să conducă la neutralitate climatică până în anul 2050” a spus Ahmad Ismail Saleh, Chairman al grupului Mass Group Holding.

Cum s-a vândut Mintia

Licitația publică a avut loc în data de 26 august 2022, pentru care s-a înscris și participat un singur ofertant, societatea Mass Global Energy Rom. Compania a achitat garanția de participare la licitație de 10.000.000 euro.

Conform procedurilor legale, termenii tranzacției au fost stabiliți și aprobați de adunarea creditorilor prin intermediul Caietului de sarcini privind valorificarea activului și au fost agreați prin procesul-verbal de licitație.

Termenul de plată a prețului integral, aprobat de către creditori, a fost de 120 zile de la data la care a avut loc licitația. Astfel, ultima zi când compania putea să achite restul sumei a fost data de 27 decembrie 2022.

Potrivit art. 158 din Legea 85/2014, după achitarea prețului în integralitate, a fost încheiat contractul de vânzare-cumpărare între Complexul Energetic Hunedoara SA, și cumpărător.

Aceasta a fost cea de-a patra licitație de valorificare a centralei termoelectrice Mintia, valorificarea efectuându-se la prețul de pornire, respectiv valoarea 91.236.832, Euro, respectiv 100% din valoarea de piață stabilită de evaluatorul autorizat desemnat de creditori în cadrul procedurii de insolvență a Complexului Energetic Hunedoara.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *