Testele rapide nu sunt folosite în școli, Sorin Cîmpeanu cere înlocuirea lor
Testele rapide nu sunt folosite în școli, Sorin Cîmpeanu cere înlocuirea lor

Testele rapide nu sunt folosite în școli, iar ministrul Educației consideră că din cauza reticenței părinților. Singura soluție este folosirea unor teste neinvazive, în locul acelora bazate pe bețișoare cu vată, care sunt introduse în nările copilului.

Doar 19.000 de teste rapide antigen s-au folosit de la începerea școlilor, dintr-un total pus la dispoziție de autorități de 1.850.000, a spus ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.

„Sunt părinţi care trebuie să-şi dea acceptul şi nu o fac pentru că le consideră invazive. Am propus să fie utilizate testele non-invazive. Faptul că s-au utilizat 19.000 de teste din 1.850.000, vreme de o lună şi jumătate de când sunt distribuite aceste teste, e total nesemnificativ”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Acesta a precizat că a avut chiar și în cursul zilei de luni discuții cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, pe această temă.

„Sunt convins că există o concentrare pe această temă pentru că, într-adevăr, nu merge. Într-o lună şi jumătate am utilizat 19.000 de teste din 1.850.000. E clar că ceva nu merge”, a adăugat ministrul Educației, potrivit B1TV.

La rândul ei, Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a insistat ca testele rapide să fie folosite în școli, pentru a se evita „situații absolut tragice pentru copii și pentru familiile acestora, pentru că infecția se transmite”.

„Aș vrea să mai fac un apel suplimentar la școli, pentru că am avut situația nepoțelei mele. Este un focar cu opt copii în clasă, care nu a fost deloc testată și există teste, există cabinet medical, există ordin comun al Ministerului Educației cu cel al Sănătății și totuși copiii nu au fost testați. (…) Fac un apel la cadrele didactice, la cadrele medicale din școli, la asistenții comunitari, să se implice în acest aspect de monitorizare și testare a copiilor în școli”, a declarat Andreea Moldovan.

Totodată, ministrul Educației a insistat, din nou, că unitățile de învățământ ar trebui să fie ultimele închise dacă situația epidemiologica se agravează.

„Susţin în continuare principiul că şcolile trebuie închise ultimele, doar dacă situaţia epidemiologică o impune. Dacă o impune, nu avem nimic de spus, dar e foarte important: măsura de închidere a şcolilor fără alte măsuri complementare – vedem cu toţii ce înseamnă lipsa unor măsuri complementare, mai ales cei care locuim în zone carantinate – nu va produce efectul dorit”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *