Aquatim a semnat contractul pentru lucrările de proiectare și execuție la stația de tratare Bega din Timișoara. Contractul are în vedere modernizarea principalelor trepte de tratare ale fluxului tehnologic de la stația Bega. Astfel, locuitorii municipiului Timișoara și ai localităților periferice vor beneficia de apă potabilă de o mai bună calitate, asigurată de noile dotări ale stației. Stația de tratare Bega asigură la momentul actual peste 70% din necesarul de apă potabila pentru zona de alimentare cu apă Timişoara.

Contractul pentru proiectarea și execuția stației de tratare include: activitățile de proiectare pentru elaborarea Proiectului Tehnic de Execuție, elaborarea documentațiilor necesare pentru obținerea avizelor și autorizațiilor conform legislației în vigoare, executarea lucrărilor de demolare unde este cazul, executarea lucrărilor de construcție, furnizarea și montarea utilajelor și echipamentelor tehnologice, testarea și punerea în funcțiune, instruirea personalului și monitorizarea funcționării cu remedierea eventualelor defecte. 

Obiectivele proiectului

Se vor realiza mai multe obiective în cadrul stației existente precum: Treapta de amestec, floculare-coagulare-decantare, Stație de oxidare cu ozon și stație de pompare, Stație de filtrare nouă. În cadrul stației de filtrare ce urmează a fi construită s-a propus realizarea unei clădiri noi echipată cu 16 filtre rapide deschise. Suprafața de filtrare este de 50 m2/filtru adica 800 m2. Noua clădire a filtrelor și stația de oxidare cu ozon vor fi amplasate in locul decantoarelor existente aferente etapei STA Bega 2, la momentul actual fiind scoasă din funcțiune. Locația proceselor de coagulare, floculare, decantare va fi peamplasamentul actual al statiei de filtre STA Bega 4.

O firmă germană se va ocupa de lucrări

Contractul a fost atribuit firmei Passavant Engineering, cu sediul social într-un apartament din Otopeni. Firma este o sucursală a firmelor Passavant Energy & Environment GMBH și Passavant Engineering Specialist Solutions GMBH din Germania, Frankfurt. Firma a fost înființată în aprilie 2020. Administratorul firmei este Foti Rossito Antonio.

Valoarea totală a contractului este de 71,9 milioane de lei, fără TVA, adică 14,5 milioane de euro, plus TVA. Contractul face parte din proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Timiș. Finanțarea proiectului se realizează din Fonduri Europene prin Programului Operațional Infrastructură Mare. Durata de execuție este de 24 luni. Perioada de proiectare este de 6 luni, iar perioada de execuție a lucrărilor este de 18 luni. Perioada de garanție este de minim 36 de luni.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *