Trei premieri europeni au avut curajul să vină la Kiev, în plină invaziei a Ucrainei. Prim-miniștrii Republicii Cehe, Poloniei și Sloveniei au sosit marți la Kiev cu trenul pentru a-și arăta sprijinul pentru Ucraina.

Sunt primii oficiali europeni veniți în vizită în timp ce țara e bombardată de ruși. Numai marți, patru persoane au murit în capitala Ucrainei.

Cei trei premieri europeni, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, omologul ceh Petr Fiala și slovenul Janez Jansa urmau să se întâlnească cu oficiali ucraineni. De asemenea, a fost prezent și viceprim-ministrul polonez Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ al țării PiS, care este considerat principalul factor de decizie din țară.

Premierul ucrainean Denys Shmygal a salutat ceea ce a spus că este „curajul prietenilor adevărați” și a spus că liderii vor discuta despre sprijinul pentru Ucraina și alte sancțiuni împotriva Rusiei.

Principalul consilier al lui Morawiecki, Michal Dworczyk, a declarat marți seara la Polsat News că cei trei prim-miniștri au început o întâlnire cu Shmygal și președintele Volodymyr Zelenskiy, relatează B1TV.

Radiodifuzorul de stat polonez TVP Info a raportat că Morawiecki și Kaczynski au mers și ei să se întâlnească cu autoritățile de la Kiev, fără a oferi mai multe detalii.

O nouă rundă de negocieri s-a încheiat

A patra rundă de negocieri dintre Ucraina şi Rusia a fost dificilă, a transmis, marţi seară, Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski. ”Există contradicţii fundamentale”, dar este şi loc de compromis, iar discuţiile vor fi reluate miercuri, a precizat el.

Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a transmis, marţi seară, pe Twitter, că cea de-a patra rundă de negocieri dintre delegaţiile Rusiei şi Ucrainei s-au terminat.

”Vom continua mâine”, a transmis Podoliak, adâugând că procesul de negociere este ”foarte dificil şi dens”.

Dar, cu siguranţă, există loc de compromis. În pauză se va continua lucrul pe subgrupe”, a mai anunţat Podoliak.Fiala a spus că decizia de a vizita Kievul a fost luată în consultare cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *