Președintele UDMR, Kelemen Hunor, spune că este exclusă varianta unei moțiuni de cenzură ca modalitate de rotație a partidelor la conducerea guvernului. În mai 2023, în fruntea Executivului ar urma să se instaleze un premier din partea PSD. ”Asta ar fi cascadorii râsului”, a declarat Kelemen Hunor marți seară, la Digi 24.

”Ştim care e deadline-ul, acolo scrie data exactă, în acord. Cu o săptămână înainte, cu zece zile înainte premierul depune mandatul, urmează nominalizarea în 24 de ore, desemnarea pentru noul premier care în două zile, în trei zile este în Parlament, într-o săptămână, în zece zile s-a votat”, spune Kelemen Hunor.

„Nici nu se observă, dacă există încredere, dacă coaliţia funcţionează, dacă majoritatea se păstrează şi dacă oamenii sunt serioşi şi respectă cuvântul dat”, a spus Kelemen Hunor, adăugând că el consideră că rotația premierilor ”nu este o mare filosofie din punct de vedere tehnic, nici din punct de vedere politic”, a spus Kelemen Hunor.

Totodată, Kelemen Hunor admite că în coaliția PNL-PSD-UDMR s-au schimbat rolurile față de coaliția cu USR, unde PNL era ”vioara întâi”.

”Cine ştie să numere mandatele din Parlament vede. Da, s-a schimbat”, a spus Kelemen Hunor, referindu-se la faptul că PSD are nouă ministere, în timp ce PNL deține opt portofolii.

Potrivit înțelegerii din coaliție, PNL va avea premierul pentru următorul an și jumătate în Guvernul PNL-PSD-UDMR, până la 21 mai 2023, apoi PSD va da şeful Executivului.

În structura Executivului sunt două funcţii de vicepremier. Una va fi deţinută de Sorin Grindeanu, şi cealaltă de liderul UDMR Hunor.

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a informat, luni, că le-a cerut colegilor din partid să aibă votul privind numirea vicepremierului PSD din Guvernul Nicolae Ciucă. Acesta a declarat că va fi un vicepremier cu portofoliu în Executiv.

„Noi l-am acceptat pe domnul Ciucă o dată, am pregătit un program de guvernare, am pregătit o structură de guvern, deci, din acest punct de vedere, dacă pot să mă exprim aşa, poziţiile noastre au fost armonizate. Acum trebuie să vedem şi contribuţia colegilor de la PSD, ceea ce noi am inclus în mare parte în program. Au rămas câteva chestiuni legate de fiscalitate, de partea socială, o să discutăm în aceste zile, în acest weekend, şi luni să fim în măsură să spunem preşedintelui Iohannis: «Acesta este programul de guvernare, aceasta este structura de guvern», şi să-l desemneze oficial pe Nicolae Ciucă”, a subliniat liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *