Tren militar trece prin Veresti cu ED 83 ! 07.03.2024

Un tren cu zeci de lansatoare de rachete APR-40 a fost surprins mergând, în urmă cu o săptămână, spre granița cu Ucraina. Imaginile surprind garnitura în localitatea Verești, județul Suceava, îndreptându-se spre destinația sa finală, care este însă învăluită în mister, pentru că transportul nu a fost anunțat oficial.

Trenul este format din locomotiva CFR Marfă, un vagon de personal al armatei și zeci de vagoane platformă care găzduiesc lansatoarele multiple de rachete APR-40, și a fost filmat de persoane aflate în zonă și publicat pe Club Feroviar.

Sistemul românesc APR-40 este o variantă îmbunătățită a cunoscutului sistem rusesc BM-21 Grad, montat pe șasiuri DAC 665 fabricate în România. Camioanele DAC 665 oferă o mai mare flexibilitate, permițând tractarea artileriei, transportul trupelor și echipamentelor, dar și sprijinirea bateriei de rachete APR-40.

Contextul geopolitic tensionat din regiune face ca acest transport să fie semnificativ, căci se presupune că lansatoarele de rachete fac parte din asistența militară pe care România o oferă Ucrainei, contribuind la consolidarea capacităților defensive ale țării vecine aflate în conflict cu invadatorii ruși.

Totuși, detaliile legate de destinația finală a transportului și cantitatea exactă de lansatoare transportate nu se cunosc la acest moment.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *