Trump impune „taxe reciproce” la nivel global în ceea ce numește „Ziua eliberării” economice, Cât vor plăti țările din UE

Președintele american Donald Trump a prezentat joi un amplu plan tarifar care afectează țări din întreaga lume, într-o mișcare pe care o descrie drept un moment definitoriu pentru economia americană.

„Este declarația noastră de independență economică,” a declarat Trump la prezentarea măsurilor care au intrat în vigoare începând de la miezul nopții.

Conform anunțului făcut miercuri, liderul american va semna ceea ce el numește un „ordin executiv istoric care instituie tarife reciproce pentru ţările din întreaga lume”. Președintele a explicat principiul din spatele inițiativei: „Reciprocitate. Asta înseamnă că ce ne fac ei nouă şi noi le facem lor. Foarte simplu. Nu poate fi mai simplu de atât.”

Taxele vamale variază semnificativ în funcție de țară, cele mai ridicate fiind impuse Vietnamului (46%), Chinei (34%), Taiwanului și Indoneziei (ambele 32%), precum și Elveției (31%). Uniunea Europeană se confruntă cu o taxă de 20%, în timp ce Regatul Unit, Singapore și Brazilia au cele mai mici tarife, de 10%, transmite B1TV.

Trump a afirmat că veniturile rezultate vor fi folosite pentru reducerea taxelor interne și plata datoriei naționale. În justificarea acestor măsuri, președintele a folosit un limbaj dur: „SUA au fost jefuite, violate şi jefuite de ţări apropiate şi îndepărtate, atât prietene, cât şi inamice.”

De asemenea, președintele a anunțat că toate automobilele fabricate în străinătate vor fi supuse unui tarif vamal de 25% începând cu miezul nopții, susținând că muncitorii americani au fost nevoiți „să stea pe margine în timp ce alte ţări se îmbogăţeau şi deveneau puternice.”

„Astăzi va fi ziua în care industria americană va renaşte, promovând o nouă epocă de aur a Americii,” a proclamat şeful Casei Albe.

Reacția Uniunii Europene nu a întârziat să apară. Blocul comunitar s-a declarat pregătit să implementeze propriile taxe vamale de 25% pentru importuri americane în valoare de 26 de miliarde de euro, începând de la jumătatea lunii aprilie.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis un mesaj ferm: „Vom aborda aceste negocieri de pe o poziție de forță. Europa are multe cărți de joc în mână,” subliniind că Uniunea Europeană dispune de alternative la comerțul cu Statele Unite, inclusiv alte piețe de desfacere.

 

Constantinescu Gabriel
Constantinescu Gabriel
Gabriel Constantinescu este unul dintre jurnaliștii care a acoperit vreme îndelungată zona socială din presa online. Cu experiență în alegerea știrilor, Gabriel este pasionat de sport și drumeții. Absolvent al Facultății de Administrație Publică el acoperă cu succes materialele care tratează activitatea primăriilor, a consiliilor județene și instituțiilor subordonate acestora. Este căsătorit și are doi copii care speră să trăiască într-o lume mai bună.

Ultimele știri

Lia Savonea, desemnată de CSM președinte al Înaltei Curţi

Fostă șefă a Consiliului Superior al Magistraturii și președintă...

Piedone a dat amenzi de aproape un milion de lei firmelor furnizoare de energie electrică

Furnizorii de energie electrică au fost „călcați” de comisarii...

Kelemen Hunor anunță când vor fi aplicate primele măsuri pentru reducerea cheltuielilor statului

Primele măsuri de reduceri de cheltuieli ale statului vor...

Anchetele Lumea Politică

Articole pentru tine