Tulburări psihiatrice au fost observate la o parte din pacienții vindecați de coronavirus, relevă un studiu recent publicat într-o revistă de specialitate. Aproximativ 20% din persoanele care au trecut prin boală au dezvoltat asemenea probleme, se arată într-un studiu publicat în revista The Lancet Psychiatry.

Mai mult, intervalul în care pacienții ar fi diagnosticați cu probleme psihice ar fi de trei luni de la vindecare, arată studiul preluat de Reuters și citat de Digi24.

Studiul arată că anxietatea, depresia și insomnia au fost cele mai frecvente probleme dezvoltate în rândul pacienților recuperați de coronavirus. Însă cercetătorii au descoperit, de asemenea, riscuri semnificativ mai mari de demență, o afecțiune a insuficienței cerebrale.

„Oamenii s-au temut că supraviețuitorii COVID-19 vor avea un risc mai mare de probleme de sănătate mintală, iar descoperirile noastre arată că acest lucru este probabil”, a spus Paul Harrison, profesor de psihiatrie la Universitatea Oxford din Marea Britanie.

Harrison a mai adăugat că medicii și oamenii de știință din întreaga lume trebuie să investigheze urgent cauzele și să identifice noi tratamente pentru bolile mintale apărute în urma COVID-19.

Studiul, publicat în revista The Lancet Psychiatry, a analizat dosarele medicale electronice ale 69 de milioane de oameni din Statele Unite, inclusiv peste 62.000 de cazuri de coronavirus.

Astfel, 1 din 5 supraviețuitori au fost înregistrați cu tulburări psihiatrice, diagnostic de anxietate, depresie sau insomnie, în trei luni de la infectare.

De asemenea, studiul a constatat că persoanele cu boli mintale preexistente au fost cu 65% mai predispuse la a fi depistate pozitiv cu COVID-19.

Rezultatele studiului subliniază faptul că noul coronavirus poate afecta creierul și mintea, crescând riscul unei game de boli psihiatrice.

„Cauza probabilă este o combinație a factorilor de stres psihologic asociați cu această pandemie specială și a efectelor fizice ale bolii”, a explicat Michael Bloomfield, psihiatru consultant la University College London.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *