Tulpina care anulează vaccinul. Riscul în acest moment pentru România și alte țări în care rata de vaccinare este scăzută nu este neapărat generarea unei noi mutații a coronavirusului mai agresivă, ci a uneia în fața căreia vaccinurile să nu mai fie eficiente, spune coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Pericolul în momentul de față nu este să avem o variantă virală mai transmisibilă decât este deja varianta Delta, ci o variantă virală care ocolește răspunsul imun, care eludează parțial sau în totalitate răspunsul imun. Or, acest lucru ar fi catastrofal”, a afirmă Valeriu Gheorghiță, duminică seară la Digi24.

Practic, ar însemna ca vaccinurile actuale și protecția dobândită până la acest moment la nivel populațional ca urmare a trecerii prin boală și ca urmare a vaccinării să nu fie îndeajuns de suficiente pentru a preveni noile îmbolnăviri. Acesta este marele risc, de a asista la o variantă virală care să fie adaptată, care să aibă mutații care eludează răspunsul imun. Nu vorbim de România punctual, vorbim de un risc la nivel global”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Tocmai de aceea există un interes crescut al Bruxelles-ului faţă de România, faţă de Bulgaria, faţă de celelalte ţări din estul Europei care au în momentul de faţă o rată scăzută de vaccinare faţă de media europeană şi care poate în viitor să reprezinte potenţialul bazin de generare a noilor cazuri, dar şi a noilor variante virale, pentru că nu uităm că, de fapt, acesta este un alt lucru extrem de important şi anume faptul că pe măsură ce vom avea în continuare un număr important de cazuri la nivel global, vom avea acest risc de generare a noilor variante virale”, a adăugat acesta.

Tulpina care anulează vaccinul. „La acest moment, rata de contagiozitate pe care o are varianta Delta este suficient de crescută, similară cu ceea ce regăsim în bolile copilăriei – vărsat de vânt sau în alte boli înalt transmisibile – deci este puțin probabil să se ducă mai sus de atât, deși nu este exclus nici acest lucru, dar îngrijorarea noastră este cea legată de apariția unor variante virale care să ocolească răspunsul imun, care să nu mai fie sensibile la răspunsul imun”, a precizat Gheorghiță.

Dar înseamnă să reluăm de la capăt tot ceea ce am făcut până acum și să pierdem atâtea luni, suntem la 11 luni de la debutul campaniei de vaccinare în general, la nivel mondial”.

Bilanțul transmis duminică de autorități arată că la nivel național 1.936 au fost confirmate de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2. INSP a raportat 121 de decese COVID-19 în 24 de ore, însă 16 dintre acestea s-au produs anterior intervalului de referință.

La nivel național mai sunt libere 34 de paturi ATI pentru pacienții COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-CoV-2, a anunțat duminică Grupul de Comunicare Strategică.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *