Un bărbat a murit după ce a fost declarat negativ la trei teste de depistare a coronavirusului. Protocoalele și sistemele pot avea și scăpări iar localizarea cu exactitate a virusului nu este posibilă în toate situațiile, a explicat șeful secţiei de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, Virgil Musta.
Pacientul din Caraș-Severin a murit din cauza infecției cu coronavirus, deși prezența virusului nu a pututu fi detectată de trei teste. Există însă o explicație pentru asta, a spus Virgil Musta, potrivit PsNews.
„Medicina nu este matematică, fiecare caz este aparte. Noi suntem obligați să mergem, mai ales în perioadă de pandemie, pe protocoale, care uneori pot avea și scăpări. Este foarte dificil să cuprinzi chiar toate cazurile. Există, și nu este singurul caz, situații în care testarea pe care o faci este din faringe. Dacă virusul nu se mai găsește în faringe și a migrat în plămâni atunci se poate ca depistarea lui să nu mai fie posibilă. Probabil că persoana respectivă avea deja pneumonia dată de virusul instalat. Pe de altă parte, testele au și ele un grad de sensibilitate. Există riscul de eroare de recoltare sau de transport al probei”, a declarat dr.Virgil Musta.
Nu toți pacienții dobândesc imunitate după infectare
Virgil Musta a explicat că unii pacienți care au suferit de COVID-19 se pot îmbolnăvi din nou după ce au fost considerați vindecați
„Ei deja au trecut prin boală și, foarte probabil, s-au imunizat și-atunci pot fi mai relaxați. Dar, imediat după ce le facem externarea, le facem și recomandarea ca încă 14 zile să rămână la domiciliu, în autoizolare, pentru ca, pe de o parte, dacă cumva încă sunt contagioși, să nu dea virusul altora, și pe de altă parte, până se formează această imunitate, să nu contacteze de la alții. Ei pot face o recădere, cu o formă mai severă de COVID-19”, a explicat Virgil Musta.