Un director din Ministerul Educației a fost arestat pentru corupție
Un director din Ministerul Educației a fost arestat pentru corupție

Un director din Ministerul Educației a fost arestat pentru infracțiuni de corupție. Din șpăgi, susțin procurorii, și-ar fi cumpărat case și mașini de lux. Sunt sute de mii de euro primite mită, pentru care anchetatorii au strâns indicii și probe, cu care au obținut mandatul de arestare pentru 30 de zile.

Horia Palmer-Hîrtopanu, directorul Unității de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Rețelei Școlare și Universitare din subordinea Ministerului Educației, este acuzat de procurorii DNA de luare de mită și spălare de bani în formă continuată. El ar fi luat câteva sute de mii de euro de la administratorul unei firme, în schimbul atribuirii unor contracte de lucrări legate de construirea unor grădinițe, transmite B1TV.

În același dosar au fost plasați sub control judiciar pentru 60 de zile administratorul firmei și o altă persoană, pentru dare de mită, transmitere fictivă a părților sociale sau acțiunilor deținute într-o societate comercială în scopul sustragerii de la urmărirea penală ori a îngreunării acesteia, respectiv spălare de bani. Potrivit unor surse judiciare, acea persoană este concubina directorului.

Acuzațiile formulate de DNA

Procurorii anticorupție susțin că, în perioada 2017 – 2020, Horia Palmer-Hîrtopanu ar fi cerut și ar fi primit bani și alte foloase în valoare de aproximativ 340.000 de euro și 18.749 de lei de la administratorul unei firme, inculpat și el, în schimbul atribuirii contracte de lucrări legate de construirea unor grădinițe în cadrul Proiectului privind Reforma Educației Timpurii în România.

O parte a foloaselor primite ca mită de Palmer-Hîrtopanu ar fi constat în lucrări de forare a unui puț și de construire a instalației de alimentare cu apă, care au fost executate în curtea locuinței sale situate într-un oraș din imediata vecinătate a Capitalei.

Palmer-Hîrtopanu mai e acuzat că, în perioada 2016 – aprilie 2021, ar fi obținut sume de bani consistente ca urmare a săvârșirii unor infracțiuni de corupție, din care, prin diverse operațiuni bancare, ar fi inserat în circuitul financiar legal sumele de aproximativ 179.676 euro și 191.900 lei, folosite pentru a achiziționa diferite bunuri (două imobile și două autoturisme de lux), unele pe numele unor persoane apropiate.

El ar fi încercat astfel și să disimuleze originea ilicită a banilor.

Mai exact, din banii primiți directorul a cumpărat pe numele concubinei o casă la Bușteni și o alta în Voluntari, precum și două autoturisme, Porsche Cayenne si BMW M4.

Unitatea de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Rețelei Școlare și Universitare este cea care se ocupă de reabilitarea, modernizarea şi mobilarea a 1.336 de şcoli din învăţământul preuniversitar și 16 cămine studențești.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *