Consiliul Local Chitila vrea să achiziționeze 23 de autobuze electrice și 28 de stații de încărcare. Valoarea achiziției se ridică la aproximativ 12 milioane de euro.

Vor fi achiziționate 23 de autobuze electrice, dintre care 10 de capacitate mică și 13 de capacitate medie. Pe lângă autobuze, vor fi achiziționate și 28 de stații de încărcare, 23 de stații de încărcare lentă, din care 10 pentru autobuzele de capacitate mică și 13 pentru autobuzele de capacitate medie și 5 stații de încărcare rapidă, din care 2 pentru autobuzele de capacitate mică și 3 pentru autobuzele de capacitate medie. Stațiile de încărcare lentă vor asigura încărcarea bateriilor de la 10% la 100% în maxim 6 ore.

Stațiile de încărcare rapidă vor asigura încărcarea bateriilor de la 10% la 100% în maxim 3 ore. Autobuzele elctrice vor fi noi, cu acţionare complet electrică şi înmagazinarea energiei electrice în baterii, destinate transportului public de călători pe raza Asocierii Chitila – Mogoşoaia. Autobuzele electrice vor fi de tip solo, adică nearticulate, cu planşeu jos, adică  vor avea podea coborâtă, fără a avea trepte pe suprafaţa destinată pasagerilor în picioare, facilităţi pentru accesul nelimitat al persoanelor cu mobilitate redusă, fără etaj.

Bateriile autobuzelor electrice vor utiliza tehnologia Lithium sau echivalent, cu o densitate mare a energiei înmagazinate, având o capacitate de minim 150 kWh pentru autobuzele de 8-9 m, respectiv minim 250 kWh pentru autobuzele de 11,8-12,5 m. Autobuzele electrice ce urmează a fi achiziționate trebuie să ofere o autonomie de transport de minim 200 km pentru o viteză medie de deplasare pe traseu de 30 km/h, în condițiile în care funcționează sistemul de încălzire sau climatizare la capacitate maximă și cu numărul maxim de pasageri.

Stațiile de încărcare vor fi securizate și nu vor putea fi utilizate decât de către personalul autorizat pentru a realiza aceste activități. În autobuzele de capacitate mică capacitatea de transport nominală va fi de minim 49 călători, repartizați pe scaune și în picioare din care minim 18 locuri pe scaune. În autobuzele de capacitate medie capacitatea de transport nominală va fi minim 90 de locuri, repartizate pe scaune și în picioare, dintre care minim 27 locuri pe scaune.

Valoarea totală a investiției este de 57,5 milioane de lei, cu TVA, adică 11,7 milioane de euro. Finanțarea investiției se va realiza din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operaţional Regional 2014 -2020.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *