Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a reluat licitația privind finalizarea studiului de fezabilitate pentru Autostrada Brașov-Bacău. Primul contract, cel semnat în 2020 cu proiectantul Search a fost reziliat în toamnă la cerea proiectantului care nu a mai reușit să acopere costurile reale ale proiectului. Valoarea contractului pentru finalizarea studiului de fezabilitate se ridică la peste 13 milioane de euro.

Pe 22 noeimbrie, în București, la sediul CNAIR, locuitorii comunelor Hărman din județul Brașov și Ilieni din județul Covasna au protestat împotriva roiectării defectuase a autostrăzii A13 Brașov – Bacău pe tronsonul Brașov – Sfântu Gheorghe și contra refuzului CNAIR SA de a participa la un dialog constructiv pe aceasta temă. Protestatarii au susținut faptul că, traseul Autostrăzii A13 ar fi ,,confidențial” și au solicitat Companiei de Drumuri să reproiecteze traseul pentru segmentul Brașov-Sfântu Gheorghe.

Autostrada Brașov-București va asigura legătura rutieră între regiunile din Moldova și Transilvania. Autostrada va traversa localitățile: Brașov, Târgu Secuiesc, Onești și Bacău. CNAIR dorește ca proiectantul să asigure, încă din faza de proiectare posibilitatea extinderii autostrăzii de la 2X2 benzi la profilul 2X3 benzi pe sens. Pentru realizarea acestui proiect sunt prevăzute: 25 de kilometri de poduri, 12 kilometri de tuneluri, 14 noduri rutier și 21 de pasaje peste autostradă, iar lungimea preconizată este de 160 km. La finalul anului 2020, CNAIR aviza favorabil traseului autostrăzii A13 Bacău – Braşov, fiind aleasă varianta cu traseul cel mai scurt de 162 km, şi care implică costuri de construcţie mai mici cu 165 de milioane de euro. Astfel, traseul a fost scurtat scurtat cu 1,7 kilometri, iar costurile sunt estimate la 2,4 miliarde de euro.

In cadrul contractului se vor presta urmatoarele servicii si se vor elabora urmatoarele documente:

  • Finalizarea studiului de fezabilitate, cu respectarea legislatiei in vigoare.
  • Asigurarea asistenței tehnice acordată beneficiarului pentru susținerea aplicatiei de finanțare.
  • Asigurarea asistenței tehnice pentru pregătirea documentației de atribuire a contractului de proiectare și execuție.

Valoarea totală a investiției este de 64 de milioane de lei, cu TVA, adică 13,2 milioane de euro. Finanțarea investiției se va realiza din fonduri europene nerambursabile prin Program Operaţional Transport 2021-2027.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *