Un vaccin adaptat Omicron ar putea să apară la toamnă, spune Baciu
Un vaccin adaptat Omicron ar putea să apară la toamnă, spune Baciu

Un vaccin adaptat Omicron ar putea să apară la toamnă, spune secretarul de stat Andrei Baciu. Variantele virale au evoluat, iar actualele vaccinuri nu mai oferă protecție ridicată, admit atât medicii, cât și cercetătorii. OMS le-a cerut cercetătorilor să dezvolte noi vaccinuri, capabile să reducă numărul infectărilor.

Ne vom supune acelorași reguli europene, în sensul în care orice vaccin trebuie să urmeze toți pașii de autorizare la Agenția Europeană a Medicamentului și numai în urma unei recomandări și emiterii autorizației de către Comisia Europeană, numai atunci poate fi administrat. Deci, în momentul când acesta va parcurge acești pași, putem să-l avem și noi în România, sperăm să fie cât mai devreme, în toamnă, sperăm în luna septembrie. În acel moment, practic o să fie un vaccin adaptat variantei circulante, care să vină cu o eficacitate suplimentară”, a spus Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, într-o emisiune Digi24.

El a subliniat că în continuare realitatea arată că cei care s-au vaccinat au un beneficiu și trec mai ușor prin boală decât cei care nu s-au vaccinat. „Celor care nu s-au vaccinat până acum deloc le recomandăm să facă acest lucru. Într-adevăr, vaccinul actual este mai puțin eficient asupra acestei tulpini Omicron. Dar dacă vă uitați pe raportările pe care le facem în fiecare zi, vedem că mare parte dintre pacienții internați la terapie intensivă sau dintre cei care decedează sunt în continuare pacienți nevaccinați. Deci, există un beneficiu. Sigur că acest vaccin care va veni, adaptat pentru Omicron, va avea – ne dorim – o eficiență, o eficacitate, mult sporită”, a spus Andrei Baciu.

După apariția noului vaccin, nu va mai fi însă vorba despre o campanie națională de vaccinare specială, „cu toate motoarele turate la maximum”, așa cum s-a întâmplat anterior. „Acest lucru a fost făcut atunci când era realmente o situație de criză și ne confruntam oricum cu alte variante, mult mai agresive. În momentul de față, bună parte din populație are deja o imunitate. Acum sunt oameni care au câștigat imunitate, cumva lucrurile se pot face – și există o infrastructură și o platformă pe care vaccinarea se poate desfășura – deci, nu va fi nevoie de altceva”, a mai spus Andrei Baciu.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *