Ungaria blochează următoarea tranșă de ajutor pentru Ucraina
Ungaria blochează următoarea tranșă de ajutor pentru Ucraina

Ungaria blochează următoarea tranșă de ajutor pentru Ucraina de la Uniunea Europeană. Ca să renunțe la opoziție, statul maghiar cere guvernului de la Kiev să scoată banca maghiară OTP de pe lista sponsorilor terorismului.

Săptămâna aceasta, Ungaria a blocat o propunere de alocare a încă 500 de milioane de euro dintr-un fond administrat de UE, Facilitatea Europeană pentru Pace, ca ajutor militar pentru Ucraina.

Principalul motiv al blocadei sale ar fi fost includerea de către Ucraina a băncii OTP pe lista neagră.

În justificarea acestei acţiuni, Ungaria a cerut garanţii că şi alte regiuni, precum Balcanii sau Africa de Nord, vor primi bani din acest fond.

Însă diplomaţii UE de la Bruxelles au declarat că, în spatele uşilor închise, Ungaria a precizat că principalul motiv al blocadei sale a fost includerea de către Ucraina a băncii OTP pe lista neagră a entităţilor sancţionate, transmite B1TV.

Nu putem da undă verde atât timp cât OTP rămâne pe lista neagră, Acelaşi lucru este valabil şi pentru sancţiuni”, a declarat Peter Szijjarto. şeful diplomaţiei de la Budapesta.

Oficialii UE au declarat că lucrează pentru a rezolva problema, încercând să stabilească dacă Kievul a pus pe lista neagră întreaga bancă sau doar filiala sa din Rusia.

Vom vorbi cu ucrainenii şi vom vorbi cu statele membre (ale UE), inclusiv cu Ungaria”, a declarat pentru Reuters un oficial UE de rang înalt, sub rezerva anonimatului.

Până în prezent, UE a cheltuit în total 3,6 miliarde de euro ca sprijin militar acordat Ucrainei din fondurile Facilităţii Europene pentru Pace (EFP).

Ungaria, care este membră a UE, dar şi a NATO, a refuzat să furnizeze echipament militar vecinilor săi şi, de asemenea, a criticat în repetate rânduri sancţiunile UE împotriva Rusiei, deşi în cele din urmă a sprijinit toate măsurile convenite până în prezent.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *