Ungaria nu susține sancțiunile UE împotriva Rusiei, a anunțat premierul Viktor Orban. Cea mai nouă listă de sancțiuni include și un embargo asupra importurilor de țiței rusesc, în condițiile în care Ungaria depinde de aceste resurse energetice.

Diplomații europeni au susținut că, dată fiind situația lor, Ungaria și Slovacia vor primi un termen mai lung, până la finele lui 2023, pentru a găsi surse alternative de energie, dar pentru Budapesta pare că nici acest lucru nu e suficient, relatează B1TV.

În orice caz, Viktor Orban e văzut ca un apropiat al lui Vladimir Putin, poziția Ungariei de la declanșarea războiului din Ucraina determinând aliații Budapestei din UE, inclusiv Polonia, să se disocieze de aceasta.

Dacă o țară din Europa continuă să se opună embargoului asupra petrolului rusesc, atunci vor exista motive întemeiate să spunem că această țară este complice la crimele comise de Rusia pe teritoriul ucrainean”, a spus recent Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe.

Viktor Orban a declarat, la radioul de stat al Ungariei, că țara sa nu poate susține noul pachet de sancțiuni al UE contra Rusiei, în forma în care acesta a fost propus de Comisia Europeană.

Potrivit Reuters, Orban a spus că propunerea executivului comunitar ar echivala cu o „bombă atomică” aruncată asupra economiei ungare.

Totuși, el a precizat că Budapesta e dispusă să negocieze dacă va vedea o nouă propunere care să răspundă intereselor sale.

De altfel, Viktor Orban a trimis o scrisoare Ursulei von der Leyen, președinta Comisiei Europene, în care a susținut că noul pachet de sancțiuni riscă să submineze unitatea blocului comunitar și că aprobarea sa ar fi un eșec istoric.

Ce prevede ultimul pachet de sancțiuni

Comisia Europeană a propus săptămâna aceasta un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include și un embargo treptat pe importul de petrol. Ungaria și Slovacia, fiind dependente de resursele energetice rusești, au primit un termen mai lung, de până la finele anului 2023, pentru a găsi surse alternative.

Chiar și așa, Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe, a spus zilele trecute că Ungaria tot nu va fi de acord cu noile măsuri decât dacă importurile de țiței din Rusia prin conducte ar fi scutite de sancțiuni.

Ursula von der Leyen a anunțat, miercuri, propunerile Comisiei Europene privind noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Acesta include un embargo treptat pe petrolul rusesc.

Să fie clar: nu va fi ușor, pentru că unele state UE sunt foarte dependente de petrolul rusesc, dar pur și simplu trebuie să facem acest pas”, a spus von der Leyen, în Parlamentul European.

Noul pachet de sancţiuni mai prevede excluderea altor bănci ruseşti din sistemul interbancar Swift, interdicția rușilor de a-și mai cumpăra proprietăți imobiliare în UE și includerea propagandiştilor Kremlinului pe lista persoanelor interzise în Uniunea Europeană.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *