Budapesta e pe limba și în sufletul unora dintre liderii UDMR
Budapesta e pe limba și în sufletul unora dintre liderii UDMR

Budapesta e pe limba și în sufletul unora dintre liderii UDMR, consideră Florin Manole președintele PSD Sector 1. Cu toate acestea, UDMR rămâne un partener de guvernare și nu ar fi indicat să fie scos din alianță, pentru că , în mai toate partidele sunt politicieni care „uneori spun lucruri trăsnite”, consideră social-democratul.

Cred că, uneori, unii lideri politici ai UDMR au o voce mai apropiată de Budapesta decât de București, este de părere Florin Manole, președintele PSD Sector 1. UDMR-ul a devenit din nou o temă de discuție după ce, și în acest an, liderii UDMR nu au transmis niciun fel de mesaj României, românilor, de Ziua Națională.

Singurul care a rupt rândurile a fost ministrul Sportului, Eduard Novak, care a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj de Ziua Națională a României.

Reacția lui Florin Manole vine și după declarația deputatului UDMR Csoma Botond, care a spus în discursul din timpul ședinţei solemne a Parlamentului consacrată sărbătoririi Zilei de 1 Decembrie, că „liderii politici și religioși ai românilor ardeleni știau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci și unguresc, săsesc și evreiesc”. „Se puteau alege cuvinte mai cu prudență și UDMR ar trebui să reconsidere tipul acesta de discurs”, spune Florin Manole despre declarația deputatului UDMR.

Chiar și așa, Florin Manole nu consideră oportună ieșirea UDMR de la guvernare, în ciuda insistențelor anumitor lideri ai PNL, a declarat el într-un interviu pentru PsNews.

PSD s-a exprimat prin vocea domnului Ciolacu pe această temă. A fost, totuși, un exces. Se puteau alege cuvinte mai cu prudență și UDMR ar trebui să reconsidere tipul acesta de discurs. Pe de altă parte, eu m-am uitat la toată declarația in extenso a lui Csoma Botond. Nu cred că toată acea declarație este un obiectiv de dispută. Dacă ne uităm pe ea sunt și lucruri decent spuse. Până la urmă, Ardealul este, a fost și va fi, nu doar un teritoriu românesc, ci și un teritoriu cu foarte multe minorități. Era corectă înșiruirea aceea de grupuri care au locuit întotdeauna în Ardeal. Nu cred că pe acest fapt – multitudinea de grupuri etnice din Ardeal – trebuie să construim conflicte. Trebuie să construim consens și relații interetnice decente, așa cum se întâmplă. Cei mai mulți cetățeni români din Transilvania trăiesc în bună vecinătate cu cei de lângă ei, indiferent de etnice. Cred că, uneori, politicienii inflamează niște zone care n-ar trebui inflamate.

Eu nu cred că trebuie să dăm UDMR afară de la guvernare. Asta e clar, e opinia mea personală. Că UDMR are, uneori, voci în interiorul său care se exprimă într-un sens și cu niște idei cu care eu nu sunt de acord, aste e clar. Dar nu trebuie să incrimineze întregul partid. Și noi, dar și PNL, avem membri care uneori spun lucruri trăsnite. Cred că, uneori, unii lideri politici ai UDMR au o voce mai apropiată de Budapeste decât de București. Până la urmă, în virtutea statutului de cetățean român, cetățenii de etnice maghiară au un tratament decent și egal în această țară, așa că ar trebui să se comporte în consecință”, a declarat Florin Manole, președintele PSD Sector 1.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *