Urșii agresivi vor fi împușcați de acum înainte, ca ultimă soluție, după ce Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care aprobă normele de intervenție imediată în cazul ursului brun. O strategie de control a populației de urs brun va fi însă gata într-un termen estimat de un an.

Premierul Florin Cîțu spune că aceasta este soluție pe termen scurt, astfel că este responsabilitatea Ministerului Mediului să vină cu o strategie de control al populației de urși pe termen lung.

„Tot în ședința de guvern de astăzi a fost aprobată o ordonanță de urgență cu privire la aprobarea normelor de intervenție imediată pentru specia de urs brun. În ședința de guvern am transmis, dincolo de acest act normativ, nevoia unei strategii prin care să controlăm populația de urși. Această ordonanță este o măsură care vine pentru a rezolva o problemă pe termen scurt, dar este responsabilitatea Ministerului Mediului să vină cu această strategie de control al populației pe urși pe termen lung și înțeleg de la domnul secretar de stat că avem deja un proiect și am putea avea această strategie implementată și cu măsuri în cel mult un an de zile”, a declarat Florin Cîțu, miercuri, la Palatul Victoria, potrivit B1TV.

În același briefing de presă, premierul a anunțat și aprobarea unei hotărâri de Guvern pentru alocarea a 148,7 milioane de lei către 17 județe afectate de inundații și alunecări de teren.

„Astăzi, în ședința de Guvern, a fost aprobată o hotărâre de Guvern pe care o va detalia domnul ministrul Cseke Attila (de la Ministerul Dezvoltării, n.r.), prin care s-au acordat 148,7 milioane de lei din Fondul de intervenții pentru 17 județe afectate de inundații și alunecări de teren. Banii sunt destinați reparării drumurilor județene, comunale, podurilor, podețelor și digurilor. Este vorba de județele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș-Severin, Cluj, Covasna, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Satu Mare, Tulcea, Vrancea. Este vorba de 1.085 de obiective și 243 de UAT-uri”, a spus premierul.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.