Deputata USR Cristina Prună acuză coaliția de guvernare că forțează adoptarea până la finalul anului a legii prin care 46 de hectare din proprietatea statului situate lângă Romexpo trec în proprietatea Camerei de Comerț și Industrie (CCIR), într-o postare făcută pe Facebook.

Controversatul proiect de lege a trecut deja de Senat pe 10 noiembrie și este catalogat de USR drept un „tun imobiliar de 500.000.000 de euro”.

„În timp ce românii așteaptă sărbătorile de iarnă, noua coaliție se pregătește de finalizarea tunului imobiliar de la Romexpo”, acuză vicepreședintele USR, anunțând că legea va intra marți în dezbaterea Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților.

Alături de colegii mei din USR ne-am opus din prima zi acestui tun imobiliar. Am spus de nenumărate ori: susținem dezvoltarea și valorificarea acestui teren, dar nu putem fi de acord cu golăneli politice. Proprietatea statului, adică a tuturor românilor, nu poate fi cedată pur și simplu sub formă de cadou, gratuit. Nici Camerei de Comerț și Industrie a României și nici altcuiva”, mai precizează Cristina Prună.

Interesele din jurul terenului de la Romexpo

Acest proiect de lege a mai fost adoptat în 2019 de către Parlament, dar a fost retrimis pentru reexaminare de către președintele Klaus Iohannis. În noiembrie 2021, Senatul a adoptat proiectul de lege, votul final urmând a fi dat în Camera Deputaților.

Terenurile de la Romexpo ar urma să ajungă gratuit la Camera de Comerț, o entitate privată. Aceasta avea în 2017 un proiect imobiliar de 2,87 miliarde de euro cu grupul Iulius pentru dezvoltarea de centre comerciale și rezidențiale.

Grupul Iulius a anunțat în acest an că „în acest moment” nu are un parteneriat cu Camera de Comerț. Compania nu a precizat însă când a renunțat la proiectul din 2017 și nici dacă acesta va putea fi reactivat în viitor.

Terenurile de la Romexpo sunt în atenția mai multor grupuri. Fondul imobiliar sud-african NEPI s-a arătat interesat de acestea. NEPI deține mai multe malluri în România, fiind un concurent direct al grupului Iulius, și a criticat legea încă din toamna anului trecut.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *